středa 16. října 2024

Football Game

Český název: Fotbalová hra, Žánr: Adventura – horor, Výrobce: Cloak and Dagger Games, Distributor (v ČR): Cloak and Dagger GamesRok vydání: 2018,  Info: wikipedie, oficiální stránkymobygamesdatabaze-her, Dostupnost: Steam, GOG, Čeština: Ne

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 40%


"Fotbalová hra" je kraťoučká adventura od trojice autorů - Shauna Aitchesona, Johna Inche a Laurie Michel-Hutteau, kteří nám už přinesli tituly jako A Date in the Park nebo The Terrible Old Man. Obě jsou si podobné stylem, kdy hlavní hrdinové musí jednoznačně trpět, ale zdá se, že autoři stále tápou v tom, jak by jejich hry měly vypadat po grafické stránce. V prvním případě se jedná o hru, kdy jsou pozadí tvořeny fotkami ze soukromé dovolené v Portugalsku, v druhém pak o hru, kde jsou pozadí už ručně malovaná.

Nyní plánují větší projekty ve stylu pixel-art fungující pod více platformami, ale zkušenosti s tím jim chybí. Napadne je tak vytvořit kraťoučkou hru, na které by si vyzkoušeli maximum možného - vzniká tak Football Game, hra na kterou se podíváme v dnešním příspěvku.

Úvodní obrazovka hry

80. léta v Americkém stylu

Příběh nás zatáhne do roku 1987 do městečka East Bend a umožní nám hrát za Tommyho Taylora. Studenta místní střední školy a hvězdu amerického fotbalu místního mužstva Purchase County Turbines. Ten se zrovna probouzí po nějakém divokém mejdanu ve svém pokoji v domě, kde bydlí se svoji matkou.

Grrr. Ten budík!

Ačkoliv mu ještě nějaký zbytkový alkohol koluje v krvi, rozhodne se navštívit svojí přítelkyni Suzy. Té nedávno koupil krásný náhrdelník s písmenem ve tvaru "S" a touží jí ho věnovat v předvečer důležitého zápasu. Suzy ho má podle všeho čekat někde na střídačce týmu Turbín.

Jenže právě v tento moment se ve hře začínají objevovat retrospektivní události, které postupně ukazují pravou realitu, do které se Tommy vlastním přičiněním dostal. Zdá se totiž, že střední škola a bytí hvězdou týmu si vzalo svou daň v podobě tupoidního chování. Alkohol jednoduše tekl proudem a postupně zničil vše, čeho mladý člověk mohl jen dosáhnout. Štěstí, že se nestalo něco vážnějšího. Nebo snad stalo?

Suzy s jiným maníkem? Tak to ne!


A nyní chvilka přemýšlení (pozor spoilery!)

Hra je primitivní co se týče jejího průchodu, ale už složitější co do pochopení příběhu. Aby hráči hru pochopili, je výhodné si představit 80. léta na Americké střední škole - alkoholové a kouřové dýchánky, mýtus o super sportovních hrdinech, kteří mají slávu a vždy ty nejhezčí holky ze třídy a hlavně o špatném snášení rozchodů. Zvláště pak v případě výchovy matkou samoživitelkou (ačkoliv je ve hře zmíněno, že otec brzo přijde, jeho pokoj nikde nenajdete!).

No dobře, vím, že už chodím dlouho kolem horké kaše. Nebudu Vás tedy napínat a povím Vám i něco navíc. Ačkoliv je hra poměrně krátká a možná by si i zasloužila pár dalších obrazovek, příběh je výborně vystavěn. Tommy bohužel žije v deziluzi o tom, co se s ním aktuálně děje. Nechce si klasicky přiznat, že díky své vině (nejspíše vlivem alkoholu a špatného chování) přišel o místo v týmu, ztratil kamarády a holka mu dala košem. Nejhorší je tak konec příběhu, kdy Tommy (snad) pochopí, co vše udělal a bohužel pochopí i to, že se některé věci nedají vzít zpět ...

Co jsem to jen udělal? Takhle to nemělo skončit!


Ovládání, grafika a zvuk

Vezmu to zrychleně. Ovládání je ryze myšoidního charakteru. Na 90% bohatě postačí levé tlačítko myši. Zbylých 10% připadá na tlačítko pravé, které sice můžete použít k tomu, aby Tommy předměty nebo místa lépe prozkoumal, ale k ničemu to není. Inventář najdete v horní části obrazovky a za hru (tj. tak 30minut - 1hodina) do něho seberete maximálně tak 10 předmětů, jejíchž kombinace je snadno předvídatelná. 

Z hlediska grafiky se jedná o ryzí 2D adventuru vytvořenou pomocí AGS enginu ve stylu pixel-art. Jelikož ji autoři chtěli i protentokrát mít ve stylu hororu, veškeré pozadí jsou nakreslena s nutnou dávnou stínů / černé barvy. Upřímně, sice to není špatný nápad, ale mě to vůbec neoslovilo.

O ozvučení se postaralo britské duo Ashiya Eastwood a David Kane vystupující pod názvem JUPITER-C. Hra dokonce vyhrála titul AGS AWARDS 2018 za nejlepší hudbu a zvuk.  Hra neobsahuje dabing.



Hodnocení

Co si budeme nalhávat, jedná se čistě o předvoj něčeho většího (Sumatra: Fate of Yandi) a tak to i musíme brát. Za mě sice vše funguje a dokonce bych v tom poznal i styl Davida Lynche (Městečko Twin Peaks, Lost Highway), ke kterému se hra hlásí, ale chtělo to přidat pár obrazovek, aby (neznalí) hráči nekončili s nepříjemným "wtf" pocitem, co to zase jednou hráli za blbost. 

40%


Další obrázky ze hry:



Drahá matička - věrná ochránkyně. Otec asi určitě nedojde.

Před domem.

Otcovo / Tommyho auto.

Nahoře ve stromovém domku.

Má to být 6676

V kanclu trenéra při zjišťování informací.

Šatny. Skříňka otevřena.

U Suzy doma. Už týden ji ale nikdo neviděl.



středa 9. října 2024

The Terrible Old Man

Český název: Hrůzný stařec, Žánr: Adventura – hororová , Výrobce: Cloak and Dagger Games, Distributor: Cloak and Dagger GamesRok vydání: 2015,  Info: wikipediemobygamesdatabaze-her, Dostupnost: - , Čeština: Ne

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 35%


Tým Cloak and Dagger Games má za sebou již dvě adventurní prvotiny. První s názvem Mudlarks, druhou s názvem A Date in the Park. Svým provedením si jsou podobné jako vejce vejci a proto jsem zde zrecenzoval pouze druhou zmíněnou. V roce 2015 se shodou náhod autoři dozví o soutěži pořádané výrobcem softwaru Adventure Game Studio (MAGS competition) a rozhodnou se do ní přispět. 

Soutěž MAGS je vlastně něco podobného jako u nás byla slavná Becherovka Game, která běžela v letech 2000 - 2009 a vzešlo z ní několik povedených titulů, jako například Zázračný lék, Zlatý kalich, Becherův sen, atd.

Autoři si vyberou adaptaci hororové povídky The Terrible Old Man od samotného mistra hororu - H. P. Lowecrafta. Ten ji napsal v roce 1920 a jedná se o jednu z jeho nejkratších povídek, která má zhruba jen 1200 slov. Vytvoření samotné hry prý autorům trvalo cca 30 dní a jedná se jen o jakýsi mezistupeň jejich tvorby předtím, než se rozhodli tvořit hry v pixelartovém provedení, viz. např. Football Game (2017), Sumatra: Fate of Yandi (2019) nebo Excavation of Hob´s Barrow (2022).

Úvodní obrazovka hry


"Hrůzný stařec", je příběh, který je opředen mnoha záhadami. Hlavní záhadnou postavou je onen stařec, o kterém se ve smyšleném městě Kingsport vypráví legendy. Je prý tak starý, že jen málokdo si pamatuje jeho skutečné jméno. Traduje se, že dříve to býval kapitán u Západoindické společnosti a prý si nahrabal neuvěřitelné bohatství.

Stařec je obecně hodně zvláštní a lidé se mu raději straní. Hlavě pro jeho divné chování ke sbírce kamenů nebo lahví, ke kterým prý rád rozmlouvá. Nejzajímavější je, že svědci mluví i tom, že dotázané lahve s ním komunikují skrze jakousi vibraci.

Ať je to, jak je to. Trojice amerických přistěhovalců Angelo Ricci, Joe Czanek a Manuel Silva nevěří žádným podobným povídačkám. Jednoho večera zaslechnou rozhovor v místní hospodě, kterou náhodou navštíví a mají jasno - starce navštívit a vzít všechno, co má nějakou cenu.

Platí zlatem a tak ho musíme obrat!

Chudáci jen netuší, že zajížďka do Water Street, kde stařec bydlí, bude ta nejhorší v jejich životech (neříkám to v případě her od Cloak and Dagger Games moc často?). Czanek dostane za úkol počkat v autě a číhat, zatímco Ricci a Silva jdou na věc. Akce má trvat pár minut, ale nikdo se dlouho nevrací. 

Po hodině slyší Czanek neuvěřitelně silný křik, vrata starého domu se otevírají a před ním stojí samotný stařec ...

A sakra ... stařec se očividně naštval

Moc krátká, moc nudná ...

Hra má celkově 15 minut (vážně!) a jedná se o jednu z nejkratších adventur, které jsem kdy hrál. České soutěžní tituly jako Zázračný lék nebo Zlatý kalich jsou proti tomu jako nekonečná zábava. 

Ve hře konkrétně musíte zjistit jen to, na které ulici stařec přebývá a následně se dostat do kufru vašeho auta, aby jste získali páčidlo a masky. To je celá věda. Kdo by například prahl po tom, ovládat dva kumpány v domě a řešit tam nějaké nástrahy (ačkoliv to bylo původně v plánu), bude velmi zklamán. Nic takového hra nenabízí.

Taktéž nezapomeňte, že již ve hře A Date in the Park Shaun oznámil, že by rád tvořil adventury zcela jinak, než je zaběhlá praxe, a hlavním hrdinům by rád trošku zatápěl. Že by se inspiroval od samotného mistra Lowecrafta, který hlavní hrdiny většinou nechával trpět v nekonečné agónii? :-)


Ovládání, grafika a zvuk

Ovládání

Ovládání hry je ryze adventurní. Levé tlačítko řeší kecání, sbírání předmětů a jejich kombinaci. Pravé tlačítko se používá k detailnějšímu průzkumu. Pár věcí za hru spadne do inventáře, který je přístupný přes horní část obrazovky. 

Hra má dobrý path-finding, nejsou v ní bugy a celkově se jeví velmi robustně.


Grafika

Dvě pozadí. Právě tolik je ve hře obrazovek Jedna z nich je hospoda nebo bar, kde se gauneři dozví adresu starce, druhá je pak před jeho domem. Autor na nich pracoval podle jeho slov poměrně dlouho a zkoušel různé metody vybarvování, než byl plně spokojen.

První skicy.

Další zajímavou věci bylo, jak vznikaly skicy hlavních protagonistů (či antagonistů, chcete-li). Tak jako předchozí hra A Date in the Park, tak i toto dílko vznikalo částečně v kancelářském prostředí. John Inch například otevřeně přiznává, že některé postavy vymýšlel většinou kolem pauzy na oběd. 

Všechny postavy ve hře mají svůj face-frame a v průběhu rozhovorů se jim mírně mění výraz ve tváři. Myšlenka sice dobrá, ale abych se přiznal, finální kresby se mi moc nelíbí (a nejsem určitě sám!).

Hlavní postavy ve hře.

Zvuk

Hra neobsahuje žádnou hudbu - v pozadí zní jen cosi, co připomíná silný vítr při bouři. Bohužel sešlo i z plánovaného přidání amatérského dabingu a postavy jsou tak zcela němé.


Hodnocení:

Cloak and Dagger Games a Lowecraft - toto spojení prostě muselo dřív nebo později přijít. Určitě je škoda, že se autoři rozhodli hru vydat v rámci soutěže a ne jako oficiální titul. Adaptovat jednu z nejkratších povídek mistra hororu a popustit uzdu fantazii by určitě nebylo na škodu. 

Ale bohužel. Snad příště. Hra si zaslouží cca 35% s malým bezvýznamným dovětkem, že za těch 15 minut vašeho života skutečně stojí :)!



Další obrázky ze hry:

Místní Kingportská hospoda.

Tak jedem hoši!

Před domem starce. Jaký je plán, šéfe?

Stařec opět rozmlouvá se svými láhvemi.

Jdeme na to!

A sakra - to bude průser. Co po mě chce?

Jo! Hoooodně špatné!

Tři těla. Ve značně zmrzačeném stavu.


středa 2. října 2024

A Date in the Park

Český název: Rande v parku, Žánr: Adventura – hororová , Výrobce: Cloak and Dagger games, Distributor: Cloak and Dagger gamesRok vydání: 2014,  Info: wikipediemobygamesdatabaze-her, Dostupnost: - , Čeština: Ne

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: kvalitních 40%

 

Tři dobří kamarádi, Shaun Aitchenson, John Inch a Laurie MH, se jednoho dne při rutinní práci v kanclu rozhodli vyzkoušet něco nového a kolem roku 2012 začali tvořit svoji první point & click adventuru s názvem Mudlarks. Tu dokončili a "vydali" v roce 2014. Hra měla svým způsobem úspěch (ačkoliv dnes za ní autoři trošku stydí) a všichni zúčastnění se rozhodli v tvorbě počítačových her pokračovat a zdokonalovat se.

S námětem na další hru s názvem A Date in the Park přišel samotný Shaun. Ten si krátce po vydání předchozí hry vzal zasloužené volno v práci a se svojí ženou vyrazili na dovolenou do Portugalska do Lisabonu. Jednoho krásného rána se rozhodli navštívit park Tapada das Necessidades v západní části města a jakmile do něho Shaun vstoupil, bylo okamžitě zřejmé o čem bude následující příběh.

Vybaven foťákem začal zuřivě fotit všechny scenérie parku, zapisovat si zvláštnosti (např. pozorování kačenek, jak se nemohou dostat do jezírka či rozmluva s podivným zahradníkem) a skládat v hlavě možný příběh, na jehož finální podobu se podíváme v dnešní příspěvku.

Úvodní obrazovka hry.


Cizinec v podivném parku

Ve hře budeme ovládat mladého anglického (mně trošku nesympatického) maníka jménem Lou. Ten se zrovinka nedávno přestěhoval do Lisabonu, kde získal novou práci a rád by začal žít zcela nový život. Náhoda mu postaví do cesty mladou sympatickou Portugalku jménem Catarina, se kterou se Lou náhodně seznámil minulou noc v místním baru. Podle všeho se dobře bavili a Catarina navrhla další setkání v poledne následujícího dne - v parku Tapada das Necesssidades v západní části Lisabonu.

Lou (Shaun Aitchenson) a Catarina (Laurie MH)

Lou dorazí na místo podle plánu a zjišťuje bohužel dvě věci. Vůbec poprvé si uvědomuje, že s portugalštinou je opravdu na štíru a sotva rozumí tomu, že po něm vrátný chce nějaké vstupné a zadruhé, že Catarina se na místě setkání zatím nevyskytuje. 

Neváhá a vstupuje do rozlehlého parku s plánem na Catarinu počkat právě tam. Bohužel to co se jeví na první pohled jako dobrý plán, se nakonec promění v jeho nejhorší noční můru, na kterou do konce svého života určitě nezapomene. 

Hra začíná ...

Chvilku po vstupu se totiž začnou dít podivné věci. Lou objevuje podivné dárkové balíčky a zdá se, že za vším stojí právě Catarina, která se do parku musela dostat už dříve. Atmosféra však houstne v okamžiku, kdy ze scény zmizí zahradník parku, který ho chvilku předtím varoval před "podivnou" ženou a Lou objevuje balíček z ne zrovna pěkným překvapením...

Sirény policejních aut jsou slyšet, stihne ale Lou z parku uniknout a bude schopný vysvětlit co se stalo? To už nechám na Vás.

A sakra, to je zbytek zahradníka.


Napětí by se dalo krájet

Je až neuvěřitelné, jak putování městským parkem na člověka působí. Je to takový ten zvláštní pocit, který jsem měl naposledy v letech 1992 až 1995, kdy jsem pařil Dark Seed 1 a 2. Ponurá atmosféra, zvláštní vzkazy, minimum lidí na scéně ... co víc si přát. 

Navíc přesně v tento moment si Shaun uvědomil, že drtivá většina her končí více méně happy endem či nějakým otevřeným koncem, což se mu moc nezamlouvalo a chtěl začít tvořit hry, které nemusí být tak veselé. Stejně tak jako v reálném světě. 

A proč ne? Zajímavý nápad a provedení. Palec nahoru!

 

Ovládání, grafika, zvuk

Ovládání

Ovládání je ryze standartní - levým tlačítkem se chodí, sbírají se a kombinují předměty. Pravým tlačítkem se prozkoumává. Inventář se nachází v horní části obrazovky a maximálně do něj za celou hru dostanete tak 7 předmětů. Ukládání hry je dostupné z menu hry, avšak díky krátkosti se použije tak jedenkrát až dvakrát.

Stojí za to zmínit, že veškeré obrazovky jsou pohyblivé, tzn. že i když něco není na první pohled vidět, musí hráč zkusit popojít více do doprava nebo doleva. Mapka parku je dostupná, ale jen proto aby Vám pomohla se trošku zorientovat v tom, kde se právě nacházíte - jinak je zcela nevyužitelná.


Grafika

Pozadí je vytvořeno z množství fotek, které si Shaun pořídil a přivezl zpět do Londýna, kde došlo k finálnímu dokončení hry. Všechny snímky byly přeškálovány, "zpixelovány" a prošly si i nějakým filtrem v programu PixIr. Přijde Vám to jako něco laciného? Pak si vzpomeňte například na Police Quest 4, který byl vytvořen úplně stejně a nikdo si moc nestěžoval :). Výsledek celkového snažení je vidět níže.


Před vstupem do parku.

Všechny postavy ve hře byly vytvořeny jako "sprity" z další sady fotek. V hlavních rolích jsou to autoři hry. Lou je ztvárněn Shaunen, zahradník je John a Catarina je Laurie.



Hlavní protagonisté hry.

Vše bylo zkompletováno v Adventure Game Studio, který autoři považují ze jeden z nejvíce flexibilních nástrojů, který je navíc zdarma. Zajímavostí taky budiž fakt, že většina ze hry vznikla z čistokrevné prokrastinace při rutinní kancelářské práci. Kdo něco takového může říct, že?

 

Zvuk

Hra obsahuje jen pár zvuků - jako například zvuk naříkajícího káčete, které se nemůže dostat za svojí matkou. Neobsahuje však dabing a záměr autorů bylo, aby hra neobsahovala ani žádnou hudbu - tedy kromě outra, kam přidali klasické portugalské Fado s názvem "O Louco" od Maria Alice.

 

 

Hodnocení:

Ačkoliv se hra dá dohrát za 30 až 45 minut, určitě si budete pamatovat každou minutu. Pouhé tři měsíce vývoje totiž stačily na to, aby hra uměla v hráčích vytvořit velmi "zneklidňující" pocit získaný putováním rozhlehlým parkem v cizím prostředí. Zvrat v příběhu je zcela nečekaný a svým způsobem ovlivnil i všechny následující hry tohoto studia. 

Příjemný počin s 40%.


Další obrázky ze hry:

První obrazovka v parku.

Na konci parku.

Zahradníkův domek. Ale co to rozbité křeslo?

Pomoc malému káčátku nedopadne dobře.

Malý DarkMan, jméno káčátka.

Zahradník zmizel ale zanechal za sebou batoh. Co tak prozkoumat jeho boudu?

Malé káče otravuje - kouše. Tak jen vydrž.

Hra obsahuje i jeden malý puzzle na zprovoznení čepadla.

Úplně ztratila hlavu ...

Kurňa, to je jiná hlava.

Ukázka inventáře.

Sakra to je ten zahradník!

A tady končí Louův příběh ...

A tady končí i policajtův příběh ...

Mírně vyšinutá Catarina odchází s ledovým klidem ze scény.

Zvrat byl trošku nečekaný, ale dobrý.


Football Game

Český název:  Fotbalová hra,  Žánr:  Adventura – horor , Výrobce:  Cloak and Dagger Games,  Distributor (v ČR):  Cloak and Dagger Games ,  R...