středa 9. října 2024

The Terrible Old Man

Český název: Hrůzný stařec, Žánr: Adventura – hororová , Výrobce: Cloak and Dagger Games, Distributor: Cloak and Dagger GamesRok vydání: 2015,  Info: wikipediemobygamesdatabaze-her, Dostupnost: - , Čeština: Ne

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 35%


Tým Cloak and Dagger Games má za sebou již dvě adventurní prvotiny. První s názvem Mudlarks, druhou s názvem A Date in the Park. Svým provedením si jsou podobné jako vejce vejci a proto jsem zde zrecenzoval pouze druhou zmíněnou. V roce 2015 se shodou náhod autoři dozví o soutěži pořádané výrobcem softwaru Adventure Game Studio (MAGS competition) a rozhodnou se do ní přispět. 

Soutěž MAGS je vlastně něco podobného jako u nás byla slavná Becherovka Game, která běžela v letech 2000 - 2009 a vzešlo z ní několik povedených titulů, jako například Zázračný lék, Zlatý kalich, Becherův sen, atd.

Autoři si vyberou adaptaci hororové povídky The Terrible Old Man od samotného mistra hororu - H. P. Lowecrafta. Ten ji napsal v roce 1920 a jedná se o jednu z jeho nejkratších povídek, která má zhruba jen 1200 slov. Vytvoření samotné hry prý autorům trvalo cca 30 dní a jedná se jen o jakýsi mezistupeň jejich tvorby předtím, než se rozhodli tvořit hry v pixelartovém provedení, viz. např. Football Game (2017), Sumatra: Fate of Yandi (2019) nebo Excavation of Hob´s Barrow (2022).

Úvodní obrazovka hry


"Hrůzný stařec", je příběh, který je opředen mnoha záhadami. Hlavní záhadnou postavou je onen stařec, o kterém se ve smyšleném městě Kingsport vypráví legendy. Je prý tak starý, že jen málokdo si pamatuje jeho skutečné jméno. Traduje se, že dříve to býval kapitán u Západoindické společnosti a prý si nahrabal neuvěřitelné bohatství.

Stařec je obecně hodně zvláštní a lidé se mu raději straní. Hlavě pro jeho divné chování ke sbírce kamenů nebo lahví, ke kterým prý rád rozmlouvá. Nejzajímavější je, že svědci mluví i tom, že dotázané lahve s ním komunikují skrze jakousi vibraci.

Ať je to, jak je to. Trojice amerických přistěhovalců Angelo Ricci, Joe Czanek a Manuel Silva nevěří žádným podobným povídačkám. Jednoho večera zaslechnou rozhovor v místní hospodě, kterou náhodou navštíví a mají jasno - starce navštívit a vzít všechno, co má nějakou cenu.

Platí zlatem a tak ho musíme obrat!

Chudáci jen netuší, že zajížďka do Water Street, kde stařec bydlí, bude ta nejhorší v jejich životech (neříkám to v případě her od Cloak and Dagger Games moc často?). Czanek dostane za úkol počkat v autě a číhat, zatímco Ricci a Silva jdou na věc. Akce má trvat pár minut, ale nikdo se dlouho nevrací. 

Po hodině slyší Czanek neuvěřitelně silný křik, vrata starého domu se otevírají a před ním stojí samotný stařec ...

A sakra ... stařec se očividně naštval

Moc krátká, moc nudná ...

Hra má celkově 15 minut (vážně!) a jedná se o jednu z nejkratších adventur, které jsem kdy hrál. České soutěžní tituly jako Zázračný lék nebo Zlatý kalich jsou proti tomu jako nekonečná zábava. 

Ve hře konkrétně musíte zjistit jen to, na které ulici stařec přebývá a následně se dostat do kufru vašeho auta, aby jste získali páčidlo a masky. To je celá věda. Kdo by například prahl po tom, ovládat dva kumpány v domě a řešit tam nějaké nástrahy (ačkoliv to bylo původně v plánu), bude velmi zklamán. Nic takového hra nenabízí.

Taktéž nezapomeňte, že již ve hře A Date in the Park Shaun oznámil, že by rád tvořil adventury zcela jinak, než je zaběhlá praxe, a hlavním hrdinům by rád trošku zatápěl. Že by se inspiroval od samotného mistra Lowecrafta, který hlavní hrdiny většinou nechával trpět v nekonečné agónii? :-)


Ovládání, grafika a zvuk

Ovládání

Ovládání hry je ryze adventurní. Levé tlačítko řeší kecání, sbírání předmětů a jejich kombinaci. Pravé tlačítko se používá k detailnějšímu průzkumu. Pár věcí za hru spadne do inventáře, který je přístupný přes horní část obrazovky. 

Hra má dobrý path-finding, nejsou v ní bugy a celkově se jeví velmi robustně.


Grafika

Dvě pozadí. Právě tolik je ve hře obrazovek Jedna z nich je hospoda nebo bar, kde se gauneři dozví adresu starce, druhá je pak před jeho domem. Autor na nich pracoval podle jeho slov poměrně dlouho a zkoušel různé metody vybarvování, než byl plně spokojen.

První skicy.

Další zajímavou věci bylo, jak vznikaly skicy hlavních protagonistů (či antagonistů, chcete-li). Tak jako předchozí hra A Date in the Park, tak i toto dílko vznikalo částečně v kancelářském prostředí. John Inch například otevřeně přiznává, že některé postavy vymýšlel většinou kolem pauzy na oběd. 

Všechny postavy ve hře mají svůj face-frame a v průběhu rozhovorů se jim mírně mění výraz ve tváři. Myšlenka sice dobrá, ale abych se přiznal, finální kresby se mi moc nelíbí (a nejsem určitě sám!).

Hlavní postavy ve hře.

Zvuk

Hra neobsahuje žádnou hudbu - v pozadí zní jen cosi, co připomíná silný vítr při bouři. Bohužel sešlo i z plánovaného přidání amatérského dabingu a postavy jsou tak zcela němé.


Hodnocení:

Cloak and Dagger Games a Lowecraft - toto spojení prostě muselo dřív nebo později přijít. Určitě je škoda, že se autoři rozhodli hru vydat v rámci soutěže a ne jako oficiální titul. Adaptovat jednu z nejkratších povídek mistra hororu a popustit uzdu fantazii by určitě nebylo na škodu. 

Ale bohužel. Snad příště. Hra si zaslouží cca 35% s malým bezvýznamným dovětkem, že za těch 15 minut vašeho života skutečně stojí :)!



Další obrázky ze hry:

Místní Kingportská hospoda.

Tak jedem hoši!

Před domem starce. Jaký je plán, šéfe?

Stařec opět rozmlouvá se svými láhvemi.

Jdeme na to!

A sakra - to bude průser. Co po mě chce?

Jo! Hoooodně špatné!

Tři těla. Ve značně zmrzačeném stavu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Football Game

Český název:  Fotbalová hra,  Žánr:  Adventura – horor , Výrobce:  Cloak and Dagger Games,  Distributor (v ČR):  Cloak and Dagger Games ,  R...