středa 2. října 2024

A Date in the Park

Český název: Rande v parku, Žánr: Adventura – hororová , Výrobce: Cloak and Dagger games, Distributor: Cloak and Dagger gamesRok vydání: 2014,  Info: wikipediemobygamesdatabaze-her, Dostupnost: - , Čeština: Ne

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: kvalitních 40%

 

Tři dobří kamarádi, Shaun Aitchenson, John Inch a Laurie MH, se jednoho dne při rutinní práci v kanclu rozhodli vyzkoušet něco nového a kolem roku 2012 začali tvořit svoji první point & click adventuru s názvem Mudlarks. Tu dokončili a "vydali" v roce 2014. Hra měla svým způsobem úspěch (ačkoliv dnes za ní autoři trošku stydí) a všichni zúčastnění se rozhodli v tvorbě počítačových her pokračovat a zdokonalovat se.

S námětem na další hru s názvem A Date in the Park přišel samotný Shaun. Ten si krátce po vydání předchozí hry vzal zasloužené volno v práci a se svojí ženou vyrazili na dovolenou do Portugalska do Lisabonu. Jednoho krásného rána se rozhodli navštívit park Tapada das Necessidades v západní části města a jakmile do něho Shaun vstoupil, bylo okamžitě zřejmé o čem bude následující příběh.

Vybaven foťákem začal zuřivě fotit všechny scenérie parku, zapisovat si zvláštnosti (např. pozorování kačenek, jak se nemohou dostat do jezírka či rozmluva s podivným zahradníkem) a skládat v hlavě možný příběh, na jehož finální podobu se podíváme v dnešní příspěvku.

Úvodní obrazovka hry.


Cizinec v podivném parku

Ve hře budeme ovládat mladého anglického (mně trošku nesympatického) maníka jménem Lou. Ten se zrovinka nedávno přestěhoval do Lisabonu, kde získal novou práci a rád by začal žít zcela nový život. Náhoda mu postaví do cesty mladou sympatickou Portugalku jménem Catarina, se kterou se Lou náhodně seznámil minulou noc v místním baru. Podle všeho se dobře bavili a Catarina navrhla další setkání v poledne následujícího dne - v parku Tapada das Necesssidades v západní části Lisabonu.

Lou (Shaun Aitchenson) a Catarina (Laurie MH)

Lou dorazí na místo podle plánu a zjišťuje bohužel dvě věci. Vůbec poprvé si uvědomuje, že s portugalštinou je opravdu na štíru a sotva rozumí tomu, že po něm vrátný chce nějaké vstupné a zadruhé, že Catarina se na místě setkání zatím nevyskytuje. 

Neváhá a vstupuje do rozlehlého parku s plánem na Catarinu počkat právě tam. Bohužel to co se jeví na první pohled jako dobrý plán, se nakonec promění v jeho nejhorší noční můru, na kterou do konce svého života určitě nezapomene. 

Hra začíná ...

Chvilku po vstupu se totiž začnou dít podivné věci. Lou objevuje podivné dárkové balíčky a zdá se, že za vším stojí právě Catarina, která se do parku musela dostat už dříve. Atmosféra však houstne v okamžiku, kdy ze scény zmizí zahradník parku, který ho chvilku předtím varoval před "podivnou" ženou a Lou objevuje balíček z ne zrovna pěkným překvapením...

Sirény policejních aut jsou slyšet, stihne ale Lou z parku uniknout a bude schopný vysvětlit co se stalo? To už nechám na Vás.

A sakra, to je zbytek zahradníka.


Napětí by se dalo krájet

Je až neuvěřitelné, jak putování městským parkem na člověka působí. Je to takový ten zvláštní pocit, který jsem měl naposledy v letech 1992 až 1995, kdy jsem pařil Dark Seed 1 a 2. Ponurá atmosféra, zvláštní vzkazy, minimum lidí na scéně ... co víc si přát. 

Navíc přesně v tento moment si Shaun uvědomil, že drtivá většina her končí více méně happy endem či nějakým otevřeným koncem, což se mu moc nezamlouvalo a chtěl začít tvořit hry, které nemusí být tak veselé. Stejně tak jako v reálném světě. 

A proč ne? Zajímavý nápad a provedení. Palec nahoru!

 

Ovládání, grafika, zvuk

Ovládání

Ovládání je ryze standartní - levým tlačítkem se chodí, sbírají se a kombinují předměty. Pravým tlačítkem se prozkoumává. Inventář se nachází v horní části obrazovky a maximálně do něj za celou hru dostanete tak 7 předmětů. Ukládání hry je dostupné z menu hry, avšak díky krátkosti se použije tak jedenkrát až dvakrát.

Stojí za to zmínit, že veškeré obrazovky jsou pohyblivé, tzn. že i když něco není na první pohled vidět, musí hráč zkusit popojít více do doprava nebo doleva. Mapka parku je dostupná, ale jen proto aby Vám pomohla se trošku zorientovat v tom, kde se právě nacházíte - jinak je zcela nevyužitelná.


Grafika

Pozadí je vytvořeno z množství fotek, které si Shaun pořídil a přivezl zpět do Londýna, kde došlo k finálnímu dokončení hry. Všechny snímky byly přeškálovány, "zpixelovány" a prošly si i nějakým filtrem v programu PixIr. Přijde Vám to jako něco laciného? Pak si vzpomeňte například na Police Quest 4, který byl vytvořen úplně stejně a nikdo si moc nestěžoval :). Výsledek celkového snažení je vidět níže.


Před vstupem do parku.

Všechny postavy ve hře byly vytvořeny jako "sprity" z další sady fotek. V hlavních rolích jsou to autoři hry. Lou je ztvárněn Shaunen, zahradník je John a Catarina je Laurie.



Hlavní protagonisté hry.

Vše bylo zkompletováno v Adventure Game Studio, který autoři považují ze jeden z nejvíce flexibilních nástrojů, který je navíc zdarma. Zajímavostí taky budiž fakt, že většina ze hry vznikla z čistokrevné prokrastinace při rutinní kancelářské práci. Kdo něco takového může říct, že?

 

Zvuk

Hra obsahuje jen pár zvuků - jako například zvuk naříkajícího káčete, které se nemůže dostat za svojí matkou. Neobsahuje však dabing a záměr autorů bylo, aby hra neobsahovala ani žádnou hudbu - tedy kromě outra, kam přidali klasické portugalské Fado s názvem "O Louco" od Maria Alice.

 

 

Hodnocení:

Ačkoliv se hra dá dohrát za 30 až 45 minut, určitě si budete pamatovat každou minutu. Pouhé tři měsíce vývoje totiž stačily na to, aby hra uměla v hráčích vytvořit velmi "zneklidňující" pocit získaný putováním rozhlehlým parkem v cizím prostředí. Zvrat v příběhu je zcela nečekaný a svým způsobem ovlivnil i všechny následující hry tohoto studia. 

Příjemný počin s 40%.


Další obrázky ze hry:

První obrazovka v parku.

Na konci parku.

Zahradníkův domek. Ale co to rozbité křeslo?

Pomoc malému káčátku nedopadne dobře.

Malý DarkMan, jméno káčátka.

Zahradník zmizel ale zanechal za sebou batoh. Co tak prozkoumat jeho boudu?

Malé káče otravuje - kouše. Tak jen vydrž.

Hra obsahuje i jeden malý puzzle na zprovoznení čepadla.

Úplně ztratila hlavu ...

Kurňa, to je jiná hlava.

Ukázka inventáře.

Sakra to je ten zahradník!

A tady končí Louův příběh ...

A tady končí i policajtův příběh ...

Mírně vyšinutá Catarina odchází s ledovým klidem ze scény.

Zvrat byl trošku nečekaný, ale dobrý.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Football Game

Český název:  Fotbalová hra,  Žánr:  Adventura – horor , Výrobce:  Cloak and Dagger Games,  Distributor (v ČR):  Cloak and Dagger Games ,  R...