středa 16. října 2024

Football Game

Český název: Fotbalová hra, Žánr: Adventura – horor, Výrobce: Cloak and Dagger Games, Distributor (v ČR): Cloak and Dagger GamesRok vydání: 2018,  Info: wikipedie, oficiální stránkymobygamesdatabaze-her, Dostupnost: Steam, GOG, Čeština: Ne

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 40%


"Fotbalová hra" je kraťoučká adventura od trojice autorů - Shauna Aitchesona, Johna Inche a Laurie Michel-Hutteau, kteří nám už přinesli tituly jako A Date in the Park nebo The Terrible Old Man. Obě jsou si podobné stylem, kdy hlavní hrdinové musí jednoznačně trpět, ale zdá se, že autoři stále tápou v tom, jak by jejich hry měly vypadat po grafické stránce. V prvním případě se jedná o hru, kdy jsou pozadí tvořeny fotkami ze soukromé dovolené v Portugalsku, v druhém pak o hru, kde jsou pozadí už ručně malovaná.

Nyní plánují větší projekty ve stylu pixel-art fungující pod více platformami, ale zkušenosti s tím jim chybí. Napadne je tak vytvořit kraťoučkou hru, na které by si vyzkoušeli maximum možného - vzniká tak Football Game, hra na kterou se podíváme v dnešním příspěvku.

Úvodní obrazovka hry

80. léta v Americkém stylu

Příběh nás zatáhne do roku 1987 do městečka East Bend a umožní nám hrát za Tommyho Taylora. Studenta místní střední školy a hvězdu amerického fotbalu místního mužstva Purchase County Turbines. Ten se zrovna probouzí po nějakém divokém mejdanu ve svém pokoji v domě, kde bydlí se svoji matkou.

Grrr. Ten budík!

Ačkoliv mu ještě nějaký zbytkový alkohol koluje v krvi, rozhodne se navštívit svojí přítelkyni Suzy. Té nedávno koupil krásný náhrdelník s písmenem ve tvaru "S" a touží jí ho věnovat v předvečer důležitého zápasu. Suzy ho má podle všeho čekat někde na střídačce týmu Turbín.

Jenže právě v tento moment se ve hře začínají objevovat retrospektivní události, které postupně ukazují pravou realitu, do které se Tommy vlastním přičiněním dostal. Zdá se totiž, že střední škola a bytí hvězdou týmu si vzalo svou daň v podobě tupoidního chování. Alkohol jednoduše tekl proudem a postupně zničil vše, čeho mladý člověk mohl jen dosáhnout. Štěstí, že se nestalo něco vážnějšího. Nebo snad stalo?

Suzy s jiným maníkem? Tak to ne!


A nyní chvilka přemýšlení (pozor spoilery!)

Hra je primitivní co se týče jejího průchodu, ale už složitější co do pochopení příběhu. Aby hráči hru pochopili, je výhodné si představit 80. léta na Americké střední škole - alkoholové a kouřové dýchánky, mýtus o super sportovních hrdinech, kteří mají slávu a vždy ty nejhezčí holky ze třídy a hlavně o špatném snášení rozchodů. Zvláště pak v případě výchovy matkou samoživitelkou (ačkoliv je ve hře zmíněno, že otec brzo přijde, jeho pokoj nikde nenajdete!).

No dobře, vím, že už chodím dlouho kolem horké kaše. Nebudu Vás tedy napínat a povím Vám i něco navíc. Ačkoliv je hra poměrně krátká a možná by si i zasloužila pár dalších obrazovek, příběh je výborně vystavěn. Tommy bohužel žije v deziluzi o tom, co se s ním aktuálně děje. Nechce si klasicky přiznat, že díky své vině (nejspíše vlivem alkoholu a špatného chování) přišel o místo v týmu, ztratil kamarády a holka mu dala košem. Nejhorší je tak konec příběhu, kdy Tommy (snad) pochopí, co vše udělal a bohužel pochopí i to, že se některé věci nedají vzít zpět ...

Co jsem to jen udělal? Takhle to nemělo skončit!


Ovládání, grafika a zvuk

Vezmu to zrychleně. Ovládání je ryze myšoidního charakteru. Na 90% bohatě postačí levé tlačítko myši. Zbylých 10% připadá na tlačítko pravé, které sice můžete použít k tomu, aby Tommy předměty nebo místa lépe prozkoumal, ale k ničemu to není. Inventář najdete v horní části obrazovky a za hru (tj. tak 30minut - 1hodina) do něho seberete maximálně tak 10 předmětů, jejíchž kombinace je snadno předvídatelná. 

Z hlediska grafiky se jedná o ryzí 2D adventuru vytvořenou pomocí AGS enginu ve stylu pixel-art. Jelikož ji autoři chtěli i protentokrát mít ve stylu hororu, veškeré pozadí jsou nakreslena s nutnou dávnou stínů / černé barvy. Upřímně, sice to není špatný nápad, ale mě to vůbec neoslovilo.

O ozvučení se postaralo britské duo Ashiya Eastwood a David Kane vystupující pod názvem JUPITER-C. Hra dokonce vyhrála titul AGS AWARDS 2018 za nejlepší hudbu a zvuk.  Hra neobsahuje dabing.



Hodnocení

Co si budeme nalhávat, jedná se čistě o předvoj něčeho většího (Sumatra: Fate of Yandi) a tak to i musíme brát. Za mě sice vše funguje a dokonce bych v tom poznal i styl Davida Lynche (Městečko Twin Peaks, Lost Highway), ke kterému se hra hlásí, ale chtělo to přidat pár obrazovek, aby (neznalí) hráči nekončili s nepříjemným "wtf" pocitem, co to zase jednou hráli za blbost. 

40%


Další obrázky ze hry:



Drahá matička - věrná ochránkyně. Otec asi určitě nedojde.

Před domem.

Otcovo / Tommyho auto.

Nahoře ve stromovém domku.

Má to být 6676

V kanclu trenéra při zjišťování informací.

Šatny. Skříňka otevřena.

U Suzy doma. Už týden ji ale nikdo neviděl.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Football Game

Český název:  Fotbalová hra,  Žánr:  Adventura – horor , Výrobce:  Cloak and Dagger Games,  Distributor (v ČR):  Cloak and Dagger Games ,  R...