sobota 13. května 2023

Demo: Foolish Mortals

Český název: Pošetilí smrtelníci, Žánr: Adventura – voodoo, Výrobce: Inklingwood Studios, Distributor: Inklingwood Studios, Rok vydání: 2023,  Info: foolishmortalsgame.com , Dostupnost: Steam, demo, Čeština: Demo: jurgenovycestiny - skvělá práce. Plná hra: ??

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: Počkáme si, ale vypadá to naprosto skvěle.


Je to pár měsíců zpátky, kdy na Kickstarter vlítlo Inklingwood Studios se svojí připravovanou hrou Foolish Mortals, kterou jsme si mohli vyzkoušet v hratelném demu a o kterém bude tento příspěvěk. Ač za hrou stojí pěkná řádka lidí, mozkem a srdcem všeho jsou manželé David a Sophie Youngerovi.  David se stará o vedení projektu a Sophie je hlavní programátorkou. Sám David již nějaké zkušenosti s grafikou a projekty měl, protože se podle jeho slov věnoval designu zábavních parků. Sophie je však trošku jiná liga. Původně prý pracovala jako učitelka na základní škole, ale přes mateřskou dovolenou se "naučila" programovat. Touha udělat něco velkého ve videoherním světě pak byla podpořena Covidem, kdy místo lelkování doma začali manželé tvořit příběh Foolish Mortals. 

Pokud máte zájem dozvědět se více, přečtěte si toto interview!

Úvodní obrazovka

V kickstarterové kampani žádali původně 12 tisíc liber, ale nakonec se povedlo vybrat téměř 49tisíc a to znamená i hromadu stretch goalů, jako jsou bonusové lokace, bonusové animace, rozšířené puzzly, atd. No prostě by jsme si adventuření měli pořádně užít! Pokud jste kampaň jako já prošvihli, nezoufejte. Stále totiž máte šanci hru podpořit v rámci "pre-orderu" na jejich shopu: shop.foolishmortalsgame.com.


Nezahrávej si s nadpřirozenem!

Autoři uvádějí, že hra je silně inspirována herními sériemi Broken Sword a Monkey Island a skutečně některé věci poznáte téměř okamžitě. Například fakt, že Foolish Mortals je ve své podstatě vyprávěný příběh jako tomu bylo u Broken Swordu.

Tentokrát ale příběh nevypráví americký turista George Stobbart nýbrž Murphy McCallan, trošku naivní mladík a snílek, který si kdysi koupil za 2 centy časák a uchvátil ho popisek Bellemore Manor. Panství, ve kterém jednoho o svatební noci dne všichni zmizeli, ale ohromné poklady jsou prý na panství stále uchovány. No a co může být lehčího než si chytnout loď a na panství se vypravit a snažit se všechno pobrat. Trošku bláhové!

Diskuze je vedena ve stylu Monkey Islandu - výběrem vět, na které se chcete zeptat.

V pravém horním rohu funguje zobrazení aktivních míst!

Demo Vás "vyplivne" uprostřed hledání přísad na kouzlo, které má odhalit, kde na panství leží ten ohromný poklad, o kterém jsem psal v úvodu. Vyskytujete se na ostrově Devil´s Rock a postupně máte sehnat křídu a hřebíky. Během tohoto úkolu se dozvídáte různé historky a zvěsti o tom, co se o panství vykládá.
 
Lidé si konkrétně vykládají, že celé panství postavila rodina Bellemorů, konkrétně 3 bratři, obchodníci z Anglie, kteří zbohatli na obchodech v Karibiku. Tito bratři měli sestru Abigail. Ta se seznámila s jedním obyčejným námořníkem na lodi jejích bratrů a ten ji po roce požádal o ruku. Ačkoliv to byl skandál, že by chudý námořník měl získat přístup ke všemu bohatství rodu, bratři svolili a oznámili velkou svatbu. Měsíc před svatbou však postupně zmizeli. Ráno před svatbou si Abigail předvolala svého nastávajícího a stroze mu oznámila, že ho nemiluje a vlastně ani nikdy nemilovala a nechala ho vyhodit ven. Aby toho nebylo málo, tak svatba pokračovala a Abigail si chtěla vzít Johna Rackhama, prvního důstojného obchodní společnosti Bellemore. Před vyslovením slibu se však stalo něco, co nikdo nedokáže vysvětlit - všichni zmizeli.
 
Příběh je to zajímavý, ale něco tu prostě nesedí a tak bude na 100% plný zvratů. A my, doufám, budeme jako hráči u toho!

Celý ostrov a 4 aktivní lokality v demu. V plné verzi jdou dostupné i ty zbylé 3.

Hrobník u kterého nakonec hřebíky získáte.

Bellemore Manor.

 

Ovládání, grafika, zvuk:

Ovládaní je klasické - kurzor se mění podle toho, co chceme dělat. Chceme-li mluvit, zobrazí se smrtka, chceme-li něco vzít, zobrazí se ručička atd. Veškeré ovládání je tedy myšoidní (zaplať pánbůh). Velmi se líbilo, že autoři podporují zobrazení aktivních míst ve scéně a již ho implementovali i do dema.

Grafika vypadá perfektně a přesně tento styl se mi zamlouvá. Vše by mělo běžet na Visionaire Enginu na kterém vznikla třeba Deponia či Memoria.

Zvuk mě překvapil. Temný, trošku líznutý orchestrálním stylem. Dabing byl perfektní. Někdy snad jen moc rychlý.

Celkově nemohu nic kritizovat.


Závěrem

Vzhledem k tomu, kolik se vybralo na kampaň si myslím, že nejsem jediný, komu se tato hra velmi líbí. Autorům přeji ať vše dotáhnou do zdárného konce! Ve 4. kvartálu se budeme těšit na uvolnění plné verze!






Žádné komentáře:

Okomentovat

Beyond a Steel Sky

Žánr:  Adventura   - cyberpunk,  Výrobce: Revolution Software,  Distributor:   Revolution Software / Microids ,  Rok vydání:  2020    Info:...