čtvrtek 1. června 2023

Polda 6

Český název: Polda 6, Žánr: Adventura – detektivní, Výrobce: Zima Software, Distributor: Zima Software, Rok vydání: 2014,  Info: wikipedia, mobygames, databaze-herDostupnost: Steam, Čeština: Ano.

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 65%

 

Byly časy, kdy se Polda vydával téměř každý rok a Zima Software s ním slavila neuvěřitelné úspěchy. Pak přišel Polda 5, který se vyvíjel snad na třikrát a výsledkem byl takový všemožný paskvil s poměrně nehezkou grafikou. Neúspěch tohoto dílu znamenal zastavení prací na sérii Polda obecně. Následoval neúspěch hororové hry Bloodline a firma se ocitla ve vážných problémech.

Po úpadku firmy se však rozhodl bývalý zaměstnanec, Petr Svoboda, že série by si zasloužila pokračování. Začínal velmi pozvolně. Jako první udělal hru Sexy Prší na mobilní telefony. Pokračoval hrou Polda 2. Hrám se dařilo a kde je vidět zájem hráčů, tam je škoda to nezkusit s dalším dílem. Bez jakýchkoliv kuloárních šuškaček, bez jakékoliv propagace, hra Polda 6 vyšla na konci roku 2014 pod hlavičkou firmy JRC.

Úvodní obrazovka.

Já hru objevil až jako přílohu k časopisu SCORE 274 v prosinci roku 2017 a čistě z lásky k adventurám jsem si časopis koupil. Trvalo pak dalších 5 let než jsem časák rozbalil a hru zahrál (shame on me!). Povedl se zamýšlený restart a o čem to bude tentokrát?

Polda 6 jako herní příloha v časopise SCORE 274.



Polda goes Hollywood

Pankrác, ať už ve službách státní policie nebo jako soukromý detektiv toho má za sebou už skutečně hodně. Svými činy navíc trumfuje jiné známé detektivy z celého světa. Přeci jen rozlouskl případ zmizení sourozenců v rodných Lupanech (Polda 1), vyřešil případ klonování (Polda 2), zabránil atentátu na prezindenta (Polda 3) a zacestoval si časem (Polda 4-5). Povedlo se to snad Colombovi, Sherlocku Holmesovi či Jessice Fletcherové? Ani omylem! A proto není divu, že prezident USA Barák Obama se pro vyřešení současného případu obrátí na našeho českého rodáka.

Stalo se totiž něco, co nikdo nečekal. Stalo se něco, co může ovlivnit světovou bezpečnost. Někdo ukradl SEZNAM VÍTĚZŮ OSKARŮ z filmové vily. Pankrác na nic nečeká a vydává se na cestu z Lupan do USA, aby případ rozlouskl. Překvapením však je, že hlavní zloděj za sebou nechává, dodejme že až podezřele schválně, drobečky skládačky, která má Pankrácovi  osvětlit čin krádeže a zároveň ho připravit na fakt, že dotyčný chystá ještě něco daleko horšího, kde by už mohla téct krev.

Pankrác si tak začíná víc a víc uvědomovat, že se nedobrovolně stává lovcem pokladů a příběh historicky padá až do dob korzárů a řeší dávný spor mezi rodem Cárriů a samotným bohem vína, divadla a veselí - Dionýsem. Kolem 15. století se totiž na jednu korzárskou loď nalodil neznámý cizinec - onen Dionýsos a s ním se objevila v podpalubí spousta sudů vína. Kurzáři však chtěli víno jen a jen pro sebe a nedbali varování cizince, kterého navíc chtěli předhodit žralokům. Jaké překvapení bylo, když se nic z toho nepovedlo a kapitán lodi spadající do rodu Cárriů byl stižen kletbou, která přetrvává do dnešních dní. Naopak divadelníkům se začalo víc a víc dařit no a podívejte jak si snobsky v San Angeles žijí nyní.

V  Lupanech. Doma v garáži.

Před Hollywoodskými studii.

U Majáku.

Na první pohled se to může zdát jako překombinované, ale opak je pravdou. Tento historický příběh nenásilně vstupuje do děje a jen dokresluje všudypřítomné hlášky "smrt Dionýsovi" a vyjasňuje motiv onoho zloděje.


Ovládání, grafika a zvuk

Hra má klasické myšoidní ovládání. Funguje zde dvojklik pro rychlý posuv a dají se přeskakovat rozhovory. V případě záseku pomůže mezerník čímž si zobrazíte předměty, které jste přehlédli nebo předměty, které se dají v dané lokaci nějak použít. Druhou zmíněnou možnost však nedoporučuji - to už se připravíte o jakýkoliv herní zážitek typický pro adventury.


Polda 6 spadá do kategorie 2,5D adventur, využívající 2D pozadí s 3D (kreslenou) postavičku. Celkově se grafická stránka hry povedla. Autoři se vrátili do éry Poldy 2 a 3 a oslovili výtvarníka Karla Kopice, aby jim nakreslil pozadí. Ten je ve světě znám pro svojí airbrashovou techniku kresby. Ta spočívá v postupném nanášení barev rozstřikem pomocí vzduchové pistolky a dokreslení detailů ručně. Je to neuvěřitelně složité, ale výsledek vypadá skutečně nádherně. Ukázka kresby pozadí s motivem JZD je v tomto odkazu. Navíc pan Kopic kreslí všechno krásně izometricky a tak to připomíná staré dobré časy v Day of the Tentacle apod.

3D animace postav si vzal na starost Jan Fiala a také si zaslouží velkou poklonu. Různé grimasy, které postavy dělají během hry jsou jedinečné a hlavně dobře koukatelné. 


Dabing samotný je u většiny postav výborný. Luděk Sobota, Martin Dejdar či Jiří Krampol excelovali. Zvuk je navíc buďto vyčištěn a nebo dabéři mají hlasy jako zamlada - žádné chrapláky neslyším. Iva Panzderková se svým hlubším hlasem či Jiří Mádl naopak s hlasem mladíka mi moc nesedli. To je však jen subjektivní názor.



Závěrem

Polda 6 vsadil na návrat ke kořenům. Autoři použili klasický humor, udělali líbivou grafiku a oslovili známé osobnosti, které se postarali o prvotřídní dabing. No a protože přesně tyto 3 body stáli za každým předchozím dílem, tak to stačilo i tentokrát. Příběh hry je jednoduchý, téměř lineární. Navíc mám pocit, že díky lehčím adventurním hádankám (by) se podařilo přilákal i lidi, kteří s tímto žánrem do styku nikdy dříve nepřišli.

Hezká práce, 65%!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Not All Fairy Tales Have Happy Endings

  Not All  Fairy Tales  Have Happy Endings   Info: oficiální stránky ,  Dostupnost: www.lulu.com Rok vydání: 2020   Počet stran: 408 Jazy...