středa 9. srpna 2023

Beyond the Wall

Český název: Za zdí, Žánr: Adventura – dětská, Výrobce: Rocking Toy, Distributor: Rocking Toy, Rok vydání: 2023Info: wikipedia, mobygames, databaze-her, Dostupnost: Steam, Čeština: Ve hře se nemluví

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 50%

 

Beyond the Wall je prvotina od malého nezávislého studia Rocking Toy jehož adresa vede do Židlochovic u Brna. Mělo by se jednat o partu přátel, kteří se podle popisu rozhodli "vložit svou fantazii do tvorby her". Jak se jím hra s počeštěným názvem Za zdí povedla se podíváme.

Úvodní obrazovka

Pojďme si hrát, Honzíku

Příběh Beyond the Wall je prostý. Malá holčička, říkejme si třeba Anička si chodí hrát s klukem z vysokého baráku za zdí. Klukovi říkejme třeba Honzík. Anička s Honzíkem spolu zažívají všelijaké dobrodružství, které děti běžně dělávají. 

Jednoho dne však Anička zvoní u dveří a nikdo neotvírá. To je poměrně divné, neboť Honzík se vždy ozval. Navíc v jeho okně se svítí a tak je málo pravděpodobné, že by byl někde jinde. Anička se tedy rozhodne vydat až přímo k němu domů, aby zjistila, co se s Honzíkem stalo.

U jezírka - jedna z prvních lokací.

Čistokrevná 2D adventurní jednohubka pro děti

Anička začíná před velkou zdí a dveře do parku jsou zaseklé. Logicky se zeď dá přelézt, ale pro naší malou hrdinku je to poměrně vysoko. Naštěstí jí z cloumání dveřmi zůstala klika v ruce, kámen leží opodál a pár kopanců do lampy uvolní její kryt. Kliku tak může zatlouct do zdi a použít jí jako šlapátko na které se dostane z krytu, který si opřela o zeď - a voila, je v parku! Snadné, přímočarné a chytlavé.

Chytlavé především pro menší děti. Můj osmiletý syn mě chvilku sledoval a jakmile jsem došel k domu, kde mi překážel trpajzlík, vyhodil mě ze židle a chtěl si to zkusit. Ani jsem si nepřečetl jednu stránku z nového SCORE a trpajzlík byl napadrť a kluk už stál v budově. Nedokončil jsem ani recenzi na nové Diablo IV a syn už chtěl podpálit kočku. Chyběl mu zapalovač, který mu nešel zaboha sebrat.

Na zahradě před domem s nerudným trpaslíkem.
 

Zkusil jsem tedy svoji chlapskou blbost - postavit skejt kolečkama na zem a na skejt postavit kýbl a vylézt na něj. Povedlo se! No ale měli jste vidět, jak se syn rozčiloval, že je to přeci blbost a neskutečně nebezpečné. Zpětně mu dávám za pravdu. Nicméně hned se uklidnil a hru jsme dokončili a chudáka Honzíka osvobodili ze sevření tajemného obrazu vysílaného z televize.

Tak tady je ten Honzík - ale co se to s ním děje?

Víte, syn adventury nehraje, spíše hraje strategie, ale tato hra ho neskutečně chytla. Neustále opakoval, že je zvědav, co se Honzíkovi stalo a hru chtěl okamžitě pokořit. Bylo to asi tím tajemnem a zároveň dětskostí, která ze hry sálá. Tak či onak, je to pěkný a zajímavý počin. 


Ovládání, grafika, zvuk

Ovládání je myšoidní. Hlavní úkony děláte pomocí levého tlačítka myši, pravým tlačítkem rušíte pouze Váš výběr. Anička nemluví a tak žádné prozkoumávání pravým tlačítkem nehrozí. V případě, že se zaseknete (což nehrozí) máte možnost aktivovat nápovědu stiskem "otazníčku" na herní obrazovce.

 

Grafika je 2D. Ručně kreslená. Obyvatelé zahrady jsou rozpohybování tzv. ploškovou animací a celkem na hráče čeká 13 úrovní. Je radost na to koukat!


Každá obrazovka má svůj zvukový podkres, který je doplněn o zvuky z reálného prostředí. Prostě není co dodat.



Závěr:

Hra je pěkná a umí Vás vtáhnout do děje. Je však neuvěřitelně krátká - cca na hodinku (či dvě v případě mého syna). Na mobilu super, na počítač "fajn". Hra si určitě zaslouží pozornost všech, stejně jako studio Rocking Toy od kterého se snad dočkáme i dalších podobných pěkných her. 50%



Zkušenost o dva dny později: 

Syn si zapnul počítač, hru si spustil od začátku a celou ji během hodinky prošel. Následně si zavolal maminku, které to ve zrychleném módu ukázal všechno ještě jednou. 

Beoynd the Wall se tak stala první adventurou, kterou syn dohrál zcela sám, dokonce 2x. Autorům tleskám a mírně zvyšuji své hodnocení na 55% :-).


Dobové recenze:





Obrázky ze hry:

U fontánky

U lišáka, kterého musíme uspat, abychom kolem něho prošli.

V sadě.

Anička je opravdu statečná!

Konec


 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Beyond a Steel Sky

Žánr:  Adventura   - cyberpunk,  Výrobce: Revolution Software,  Distributor:   Revolution Software / Microids ,  Rok vydání:  2020    Info:...