pátek 2. srpna 2024

Police Quest 2: The Vengeance

Český název: Police Quest 2: Msta, Žánr: Adventura - policejní, Výrobce: Sierra On-Line, Distributor:  Sierra On-Line , Rok vydání: 1988,  Info: wikipediemobygamesdatabaze-herDostupnost: Steam, GOG Čeština: Ne

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 65%

 

První díl série měl ihned po vydání nebývalý úspěch. Dokonce takový, že jej některé policejní stanice koupily jako výukový trenažér "správného policisty". Nebo se to alespoň vždy říkávalo. Pokračování tak bylo jisté a příkaz zněl jasně: "Pokračovat", "udělat sérii" a "vytřískat z toho prašule". 

Vývoj druhého dílu začal okamžitě a už za !necelý rok! bylo hotovo. Pojďme se podívat na to, co nový příběh nabízí.

Úvodní obrazovka hry

Od drog k vraždám

Sonny Bonds, hlavní hrdina z předchozího dílu si užil svoje. Býval to obyčejný policajt vykonávající silniční kontroly ve městě Lytton. Tedy až do osudného dne, kdy při jedné kontrole našel týpka s prostřelenou kebulí. Od té chvíle se začal víc a víc zaplétat do temného a nebezpečného obchodu s drogrami, který ve městě začal neuvěřitelně kvést. Když už drogy začali ohrožovat i životy rodin jeho kamarádů, rozhodl se pro přeložení na oddělení narkotik. 

Díky svému šéfovi, poručíku Morganovi, se pak do akce ponořil ještě více. Nejprve rozprášil malé překupníčky, aby si následně došel pro strůjce všeho zla - Jessieho Bainse přezdívaného jako Anděl smrti. Toho ve finále poslal bručet na pěkně dlouho. 

 

Ve druhém díle se hrdiny Sonnyho ujmeme znovu. Uplynul přibližně jeden rok od událostí v prvním díle a Sonny byl mezitím povýšen a přeložen na oddělení vražd. Zdá se, že se mu daří nejen v práci, ale i v osobním životě. Začal totiž randit s Marií Wilkansovou, bývalou prostitutkou, která mu v prvním díle pomohla nejen Bainse dostat, ale dokonce i usvědčit u soudu. Vše tedy šlape jako hodinky až do dalšího osudného dne, kdy Sonny přijíždí na stanici...

Podstatná vsuvka: Co se sakra stalo s jeho Korvetou z prvního dílu?  

Policejní stanice. V čem to ten Sonny přijel?

Nový šéf Sonnyho informuje o něčem, co si nepředstavoval ani v nejhorší noční můře. Jessie Bains uprchl z vězení!! Jako rukojmí si vzal vězeňského dozorce Pateho (nebojte, není to ten vtipálek z prvního dílu, ten se jmenoval Paul), šlohl jeho auto a vypařil se neznámo kam.

Na Sonnyho bedrech bude opět ležet úkol Anděla smrti vystopovat a dopadnout. Pátračka to rozhodně nebude úplně jednoduchá, neboť vrahoun bude vždy o jeden krok napřed a kromě útěku samotného se začne mstít na všech, kteří ho dostali za mříže.

Pátrací tým. Sonny vlevo a parťák Keith vpravo.

Sonny postupně objevuje několik obětí řádění šíleného Anděla smrti mezi nimiž nechybí ani bývalý bartender z Hotelu Dephoria z prvního dílu (EGA; ve VGA byla žena) nebo bývalý distributor drog Donald Colby (opět známá tvář z prvního dílu; tentokráte jak z EGA tak VGA). 

Pravým vygradováním však bude až objevení tzv. listiny smrti, na které je nepřekvapivě nejen jméno Sonnyho, ale také jméno Marie. Ta je bohužel násilně unesena a bez rychlé pomoci jí hrozí jistá smrt. Před Sonnym tak stojí možná ten nejtěžší úkol v životě. Musí zachovat chladnou hlavu a využít všech svých znalostí, aby Marii zachránil a Anděla smrti už jednou provždy poslal do horoucích pekel.

Poslední místo kde byl Anděl smrti spatřen - Burtův Park ve městě Steelton.

Dobrý posun vpřed, jen vydržet ...

Příběh druhého Police Questu není vůbec špatný, ale z hlediska celkového dojmu mi přijde, že se drží v podobných mantinelech jako díl první. Zaprvé asi každý hráč kvitoval, že v případě forenzního detektiva odpadlo ono úmorné ježdění po městě Lytton a stačí už jen nastoupit do auta a do parseru zadat prosté spojení "DRIVE TO ...". Když pak pomineme krátký dialog v autě, který se dá přeskočit, pak jste na místě určení skutečně rychle.

Na druhou stranu jsem absolutně nepochopil roli vašeho parťáka Keitha - tedy kromě toho, že je jako koule u nohy. V jakémkoliv případě je u všeho pozdě, nikdy neporadí a navíc odběhne mimo záběr obrazovky. Jakou má tedy roli? Kdyby ho autoři nechali na scéně a naprogramovali mu možnost odpovědět na příkaz "ASK FOR ADVICE" v případě, že by jste se dostali do úzkých, pak by mi hra sedla mnohem lépe. 


Kdo čte, ten jede.

Druhé pokračování Police Questu je opět ryzí procedurální hra a to znamená, že v roli detektiva vražd je nutné postupovat podle všech náležitostí (procedur), které jsou s daným povoláním spjaty. Aby to však hráč dokázal, musel by buďto být americkým policistou (případně jen žít v Americe) a nebo alespoň zevrubně prostudovat manuál (který se, alespoň v případě Steam verze, nikde nevyskytuje).

Manuál je tentokráte nazván trefně jako "Homicide Officer´s Guide" a má v sobě dostatečné množství informací, které Vám pomohou nejen se začátkem, ale i celým průběhem hry. Zaprvé vás seznámí s množstvím kódů a zkratek, které policie používá a které se vyskytují hojně ve hře. Hráč je sice nepotřebuje nikde psát, ale pokud vedle sebe stojí např. rc10-9, rc10-19, aj. pak si jen říkáte, co to v té hře melou. 

Zadruhé vám manuál opět naznačí bez čeho by žádný forenzní detektiv neměl opouštět stanici. V angličtině je to tzv. "field kit", tedy souprava všeho, co je potřeba při vyšetřování zločinů ve vaší kompetenci. Souprava obsahuje věci na stěr otisků, sádru na odlití větších stop, kapátko a lahvičku na krev nebo jiné tělní či mimotělní tekutiny, plastové sáčky a foťák. Celý "kit" najdete na stanici (samozřejmě není vidět) a je nutné ho vozit neustále s sebou v kufru auta. V případě vyšetřování je pak nutné "kit" použít a sbírat otisky, krev, odlévat stopy a fotit místa činu. Cokoliv takto získaného je nutné odevzdat na stanici 

No a konečně zatřetí je zde malá zmínka o tom, jak zacházet se zbraní. Obecné použití je úplně stejné jako v první díle. Použitím příkazů LOAD GUN (nebo F6) zbraň nabijete, příkazem RAISE GUN (nebo F8) zbraň vytasíte jak pistolník na divokém západě a příkazem FIRE GUN (nebo F10)  střílíte. Avšak na rozdíl od prvního dílu zbraň musíte seřizovat! Ve stanici je malá střelnice, kde si střelbu můžete trénovat. Po každém vystříleném zásobníku je nutné se podívat na papírový terč (zavolat ho příkaze PRESS VIEW, VIEW TARGET) a podle hlášek zbraň seřídit na horizontále a v elevačním úhlu. A to myslím smrtelně vážně. Neseřízená zbraň prostě netrefí svůj cíl a vy končíte (a to třeba až téměř na konci hry).

 
"Is not sighted" byla překvapivá hláška pro většinu pařanů. Ukládali jste často?

Mimo tyto tři zásadní věci se v manuálu ještě vyskytuje informace o tom, jak ovládat služební počítač, jaký je správný postup při zatýkání, že se vždy k vraždě volá koroner, aj.

Co však zde hráč nenajde je informace, že se dají zavolat i posily (SWAT tým) nebo, že věci jdou lépe se soudním příkazem než bez něho (ASK FOR WARRANT). Jsou to sice celkem logické věci, ale při prvním hraní většinu lidí vůbec nenapadnou.


Ovládání, grafika a zvuk

Hra běží na enginu SCI0. Není to sice úplně první verze, která se testovala v rámci  King´s Quest IV, ale není to ani verze, která by byla bůhví jak vychytaná. Podpora myši je sice možná, ale není to žádná hitparáda a Sonny klikání myšky sleduje jen velmi omezeně (pokud neklikáte jako zuřiví). Protikladem a paradoxem zároveň však bylo, že v Steeltonském podzemí jsem první místo s otráveným plynem překonal až za použití myši. Hru jinak budete ovládat směrovými šipkami, případně PgUP a PgDn pro chození diagonálně (na rozdíl od prvního dílu to zde není nutností). 

Příkazy budete opět bouchat do parseru a bohužel to nebude tak snadné, jako v jiných Sieráckých adventurách. Např. takový LOOK AROUND sice funguje, ale je velmi omezený. Většinou se tak jen dozvíte, kde stojíte, ale už se nedozvíte, co dalšího se v místnosti nachází. Za tímto účelem musíte skutečně chodit k dané věci či osobě a zkoušet další kombinace (LOOK DOWN, LOOK AT CABINET, LOOK AT BOARD, LOOK AT DESK, aj.). V určitým situacích, jako je například průzkum vozu, musíte už vědět, že auto má volant, páku, zpětné zrcátko, kastlík na dokumenty, pravé a levé zrcátko, atd. Žádnou nápovědu už nedostanete ani kdyby jste se "uLOOKovali" k smrti.

Neduhem je také mírný pixel hunting, především při potápění, kdy hráč jen s těží dokáže rozeznat šutr od nože nebo odznaku. Ještěže fungoval obligátní TAKE OBJECT. 


SCI0 obecně podporoval hry s rozlišením 320x200 a se 16 barvami. Tým grafiků v čele s mladičkou Cheryl Loyd (rozenou Cornelius, v dnešní době Rosowsky) se postaral o poměrně hezké animace a pozadí, které se staly takovým pro-základem pro každou další hru tohoto období (Conquest of Camelot, Quest for Glory II, Codename: IceMan, Laura Bow, aj.). Mimochodem jméno Cheryl Loyd si zapamatujte, neboť ve třetím díle ztvárnila Sonnyho ženu Marii.

 

Pokud nakonec přejdeme k hudbě, tak tu vytvořil Mark Seibert, Sierrácký zvukový mástr. Vytvořil celkem 12 kratičkých soundtracků pro různé lokace - Oak Tree Mail, Lytton Airport, aj. a některé se dokonce příjemně poslouchají. Vše pak běželo s podporou MT-32.



Hodnocení

Další díl procedurální policejní adventury ... ujde. Forenzní styl vyšetřování táhne. Příběh je poměrně napínavý ač klišovitý. Párserové ovládání je vůči jiným titulům mírně stíženo. Hru kazí všude přítomná smrt, slepé konce a pixel hunting.

65%



Easter-Eggy:

Na policejní stanici se v počítači můžete dočíst o "Gremlinovi", který seržantu Dooleymu z prvního dílu dělal různé naschvály. Byla jím detektiv Laura Wattsová, Sonnyho kolegyně z oddělení narkotik.

Druhý krásný easter egg se nachází na letišti, na kterém sedí sukničkář Larry Laffer a kterého můžete opakovaně vyzpovídat (TALK TO LARRY).

Ahoj, jmenuji se Larry ... Larry Laffer.

Dobové recenze

Hra se kompletně vyhnula českému trhu a kromě malé zmínky v Excaliburu č. 5 z roku 1991 se o hře prostě nedočtete. Škoda.


Další obrázky ze hry



 
 "Policista Sonny Bonds byl povýšen na detektiva na oddělení vražd.
 
Den začíná příjezdem detektiva Bondse k další každodenní pracovní rutině, nebo se to tak alespoň zdá ..."

 

Poděkování za všechno, co pro Marii Sonny dělá.

Sonnyho kancl. Ten hulič vpravo bude Váš kolega po celou dobu hry.

Střelba na terč - základ PQ 2.

U obchodňáku - podezřelé auto vpravo dole!

Tak co jste tu viděla, slečno?

Díky, parťáku! Jsem rád, že mi tak dobře přeješ záda.

Aha, tak tady je ta krev a stopy mířící k jezeru.

Chudák Pate.

Nezapomeně vyzvednou nalezené tělo na hladinu!

Bains se snaží utéct do jiného města. Nebo je to jen bouda?

Nezapomeňte prokecnout nejen toho týpka u přepážky, ale také jeho kolegyni.

Bainsova zbraň.

Ahoj Maruško. Rezervoval jsem místo u Arního.

Po práci legraci.

Romantická večeře. Sonny ještě netuší, co ho čeká.



"Ačkoliv jídlo bylo dobré a s Marií jsi se dobře bavil, musíš se vrátit zpátky ke svému úkolu. Zaplatil jsi vrchnímu za jídlo, nechal jsi mu štědré dýško a doprovodil jsi Marii k jejímu domu."


Tato postava připomínající ženu je ve skutečnosti Donald Colby.

Auto z jehož kufru kape krev nevěští nic dobrého.

Nezapomeňte si přivolat posily.

Mariin dům.

A sakra. To nevypadá vůbec dobře. Marie byla unesena.

List smrti: "Roberts, Wilansová, Colby, Bonds."

Na palubě letadla Iguana Airlines.

Jak zapojit bombu. Deaktivujete ji stejným způsobem, jen pozpátku.

Šéf Steeltonské policie Vás vítá.


Že by byli v kanalizaci? 

Mějte se na pozoru před kanalizačními plyny.

Marie - hlavně neřvi. Hned ti pomůžu.

Tak si to hezky užijte.

Díky, že jste si zahráli Police Quest 2.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Beyond a Steel Sky

Žánr:  Adventura   - cyberpunk,  Výrobce: Revolution Software,  Distributor:   Revolution Software / Microids ,  Rok vydání:  2020    Info:...