čtvrtek 27. dubna 2023

Syberia 3

Český název: Sybérie 3, Žánr: Adventura – reálný život, Výrobce: Microïds, Distributor: Anuman.

Rok vydání: 2017, Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 60%


Úvodní obrazovka. V češtině.

Sybérie 2 vyšla v roce 2004 a to znamená, že jsme si museli na toto třetí pokračování počkat něuvěřitelných 13 let. Co se mezitím vše stalo? 

Po úspěchu prvního a druhého dílu Sybérie pod hlavičkou firmy Microids si několik lidí z téže firmy řeklo, že by mohli začít podnikat na vlastní pěst. Jednalo se o samotného Benoita Sokala (autor, umělecký ředitel), Oliviera Fontenayho (bývalý publicista, vedoucí výroby), Michela Bamsa (marketing) a Jean-Philippe Messiana (marketing). Tito 4 lidé založili novou společnost pod názvem White Birds a začali se soustředit na nové produkuty - hry, komiksy, apod. Společně vydali několik her jako Paradise nebo Sinking Island, ale bohužel bez většího komerčního úspěchu. Když se nedostavil úspěch, nedostavily se ani očekávané peníze na další projekty a firma musela v roce 2011 zavřít. Samotný Benoit se opět živil jako uznávaný výtvarník až do roku 2014, kdy přišla nabídka na podílení se na dalším pokračování Sybérie.

 

Na pokraji smrti

Příběh hry začíná opět tam, kde skončil díl předchozí. Připomeňme, že Kate v minulém díle dostála svého slova a doprovodila Hanse Voralberga až na bájný ostrov Sybérie, jehož objevení bylo jeho celoživotní touhou. Jenže ostrov by nebyl ostrovem, kdyby ho neobklopovala kolem dokola ledová voda a otázkou je: "jak se sakra dostat zpět"?

I pro otrlého dobrodruha typu Beara Gryllse by to byl pěkný oříšek, natož pro křehkou právničku z města. A skutečně, Kate je nalezena kmenem Youkolů na pokraji smrti na malé loďce, kterou se snažila vrátit zpět. Youkolové se Kate ujmou, ale protože se jim shodou náhod zraní průvodce (Kurk), jsou nuceni přerušit svoji cestu u města Valsembur u místní renomované kliniky. Chudáci však netuší, že se věci od jejich poslední návštěvy trošku změnili. Klinice již dávno nešéfuje jejich starý přítel Dr. Zamjatěn, nýbrž režimem posedlá madam Efimová, kterou nenapadne nic jiného než zavolat ruské žoldáky na Kate a její přátele.

 

Kate znovu na cestě 

Kate se skutečně zotaví, ale nastává zde takový maličký problém. Žoldáci jsou na cestě a myslíte si, že Vás jen tak někdo pustí? Musíte prostě utéct a od chvíle, co se Vám to podaří, tak v podstatě jen utíkáte. Protože tak nějak cítíte, že Youkolům dlužíte za záchranu svého života, dohodnete se, že se jim pokusíte pomoci s jejich cestou - přeci jen je lepší být s někým než úplně sám. A jakáže je to ta jejich cesta?

Youkolové jako kočovný kmen využívá(val) nejen mamuty, ale také polární pštrosi. Jsou to v podstatě takové obrovské "chlupaté slepice", které na svých bedrech nesou malé domečky, kde Youkolové přebývají. Pro své rozmnožování však potřebují úplně jiné klima a každých 20 let nastává tento putovní cyklus od nejsevernějšího cípu, přes Valsembur, Baranour, řeku Balatöm až k planinám Jachastánu kam doufáte, že doputuje a zbavíte se tím i vašich pronásledovatelů. Nic víc. Nic míň. Společně prcháte a společně si pomáháte. 

Hrozně se mi líbilo, že se autoři pokusili navázat na předchozí děj pomocí agenta Cantina, který Kate stíhal již v minulé hře či pomocí "znovuoživení" robota, tedy pardon, automatona  Oskara, který se zde, alespoň na krátkou dobu, stává hratelnou postavou.

 

Kate se zrovna probrala na místní moderní klinice. Támhle vzadu je Kurk - průvodce Youkolů.

Kancelář místní šéfky - madam Efimové.

 

Ovládání, grafika, hudba

Na rozdíl od předchozích dílů, které jsem vychválil do nebes, bych se zde chtěl mírně rozepsat bod po bodu. 

 

Ovládání:

Možná mě skalní fanoušci série ukamenují, ale mně to ovládaní ve hře nesedlo a za celou dobu hraní (> 9hodin) jsem si něj příliš nezvykl. O co je? Obě předchozí Sybérie měly klasický mechanismus pohybu - stačilo kliknout a Kate šla, dvojklikem pak běhala. Kamera byla většinou vždy statická. V Sybérii 3 je tato možnost  také, ale je tak "debilně" naprogramovaná, že raději na klávesnici zvolíte W-A-S-D pro pomalý pohyb a pokud podržíte L-SHIFT, pak Kate bude běhat. Kamera je navíc dynamická a různě se mění podle toho, jak se pohybujete což je nesmírně matoucí. Kolikrát se kamera zasekne tak, že Kate nebo různé předměty prostě nevidíte a jen tak bloudíte okolo.

Myš tak využijete jen na klikačky typu, seber, prozkoumej, použij. Ale i zde ta myš má takovou divnou prodlevu, že je to neuvěřitelně otravné. 

Co mě taky na hře štvalo, bylo dělat různé pohyby myší za účelem otočení kol, klíčků, šroubováků, aj. Někde to nebylo úplně zlé, ale v případě otevírání stavidel ve Valsemboru jsem si málem ukroutil pracku, než jsem ten zpropadený hřebenový převod posunul.


Grafika:

Samotná grafika je v pořádku. Prostředí je plně ve 3D a běží na enginu Unity. Je úžasně vytvořené a oproti předchozím dílům neztrácí ani na kvalitě ani na kvantitě. Samotné animace postav jsou taktéž na vysoké úrovni. Například Kate je vymodelována do větších detailů a stala se z ní zatraceně sexy 30tka! V podstatě je to takový prototyp modelko-hrdinky a ve hře nepůsobí nudně.

 

Vizuál Kate napříč díly Sybérie.

Ostatní postavy, včetně NPC (a těch tady oproti přechozím dílům je!!!) jsou na tom taktéž dobře. Někomu se to možná nemusí líbit, ale já to beru jako neuvěřitelný krok vpřed!


Zvuk:

O hudbu se postaral Inon Zur, který spolupracoval již na předchozím díle a je obecně znám jako velmi kvalitní hudební autor. Poslech hudby na úvodní obrazovce Vás úplně "vybombí" do nebes. Ale, ... no ... bohužel to je asi tak všechno. Z hudby nemám příliš dobrý pocit. Sem a tam je hudební podkres dobrý, ale například při procházejí Valsemboru hrála taková divná pohřební hudba s odbíjením na kostelní věži, že mě to až lezlo na nervy. To se jako nedalo vymyslet něco trošku lepšího?

Dabing to však zabil úplně. Děj se odehrává na Sybiři, tedy v Rusku, ale v celé hře jsem nenašel jedinou postavu, která by to brala v potaz. Pamatujete ještě na dabing hry Quest for Glory 4 ze slovanského prostředí z roku 1994 a imitování hlasů blíže k tomuto prostředí? To bylo úplně jiné kafe! Nesrovnatelně lepší! Skutečně - dabing v Sybérii Vám bude trhat uši.

Druhý hřebíček do rakve přidal ještě fakt, že mladí dabéři mluví starší postavy v důchodovým věku či dokonce mluví ve hře 2-3-4 postavy (jak hlavní tak NPC). To už Vám skutečně trhá uši a jen sem a tam (kapitán Ubo) Vás některý charakter svým výkonem zachrání od jisté sebevraždy. V rámci anglického jazyka se to skutečně nepovedlo.

 

Závěrem:

Suma sumárum. Já věřím, že kdyby ovládání bylo lepší a na dabingu se tak nešetřilo, pak si hra odnese body v celkové výši někde mezi prvním a druhým dílem.  Na druhou stranu, abych nebyl tak kritický. V tomto roce vyšel i Black Mirror (což měl být jakýsi pokračoval legendárního Posla Smrti) a pokud Sybérii srovnám právě s ním, pak Sybérie je v podstatě hra roku. To jen tak na odlehčení kritiky.

Své hodnocení, 60%, dávám především za tyto následující věci. Slabší příběh, hrozné ovládání. levný (anglický) dabing, nemožnost přeskakovat rozhovory, nemožnost ukládat hru; je zde pouze autosave a za menší grafické bugy (zasekávání, špatná kamera, pohyby úst mimo řeč). Za špatný marketingový krok taky považuji fakt, že novému hráči není nabídnuto intro z předchozích dílů, podle kterých by se mohl rozhodnout, zda si je pořídit a retrospektivně zapařit či nikoliv.

Ačkoliv závěr vypadá dosti kriticky, musím znovu zdůraznit, že ač píšu 60%, hru doporučuji! Výslovně se mi nestalo, že bych měl tendenci hru vypnout a vymazat. Zcela naopak! Hra mě do děje vtáhla a s každou novou lokací jsem chtěl vědět víc a víc. Chyběla skutečně jen troška té pečlivosti v programu!


Kate před "celnicí" ve Valsemboru

Cantin! Soukromý detektiv, který má za úkol přivést Kate zpět do států.

Valsembur

V podpalubí lodi Krystal, která Vás přepravuje z Valsemboru do Baranouru.

Baranourský zábavní park. Po selhání jaderné elektrárny v těsné blízkosti parku není již turisty příliš vyhledáván.

Kate

Oskar

Oskar jako hratelný charakter. Nevím proč, ale hlavu měl pořád jen na jednu stranu.

Oskar s Kate.

Kate

Kate těsně před koncem hry u řeky Balatöm.

Kate chycena žoldáky. Velké překvapení pro všechny hráče.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Football Game

Český název:  Fotbalová hra,  Žánr:  Adventura – horor , Výrobce:  Cloak and Dagger Games,  Distributor (v ČR):  Cloak and Dagger Games ,  R...