pátek 1. prosince 2023

The Night Is Grey - Demo

Český název: Tato noc je šedá Žánr: Adventura – Výpravný thriller, Výrobce: WhaleStork Interactive, Distributor:  WhaleStork Interactive, Rok vydání: 2024,  Info: oficiální stránkyDostupnost: Demo

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: Vypadá to velmi dobře!!


Nedávno na mě vykoukl updatovaný trailer z připravované hry The Night is Grey. Za hrou stojí portugalské nezávislé studio WhaleStork [v překladu čáp s velrybí hlavou :)] Interactive, které bylo založeno již v roce 2018 a od samotného začátku se soustředí na onu zmíněnou hru. 

NÁDHERNÁ úvodní obrazovka prozrazující, že hra bude skutečně kvalitní.



Vypadá to jako zdařilý výpravný triller!

O příběhu toho zatím není příliš známo (což je u výpravného thrilleru dobře!!), ale ve hře se potkáme s Grahamem, introvertním chlápkem, který vypadá jako vědec, co zrovna utekl z nějaké tajné laborky a bloudí neznámým lesem. Lesem plným divných hlasů, zvuků a hlavně VLKŮ, kteří očividně dlouho nejedli. 

Kroky ho zavedou do nedalekého domku, kde potkává malou holčičku Hannah, která čeká na svoji maminku, která se dlouho nevrací poté, co šla nahodit generátor elektřiny. 

Není času nazbyt. Strach z neznámého je moc velký a Graham se rozhodne vydat dál na cestu do civilizace a malou Hannah bere s sebou, aby se jí nic nestalo. Proč však vůbec utíká? Kam jde? Jakou roli v příběhu má malá Hannah a její zmizelá matka? 

Bude hra čerpat z kultu Cthulhu, z vampirismu či lykantropie? Nebo se bude jednat jen o nějaké fantazírování? Nebo co třeba tajný vládní experiment mixnutý s UFO? Ani jednu odpověď neznám, ale určitě se těším, až v lednu 2024 vyjde plná hra, ve které všechno zjistíme.

Graham v první obrazovce hry.


Ovládání, grafika a zvuk

Z hlediska ovládání se jedná o klasickou point & click adventurku. Levé tlačítko slouží na většinu akcí (průzkum, sbírání, používání věcí) a pravé pak na detailnější popis a také na rychlé opuštění lokace. Je to vlastně taková substituce za klasický dvojklik.

Inventář je umístěn v horní části obrazovky a předměty, které jsem v krátkém demu sebral, jsem okamžitě logicky použil k dalšímu postupu. Pokud spojování bylo nelogické, Graham to náležitě okomentoval nějakým vtípkem. Příkladem budiž použití lepící pásky na vlky v lese s komentářem: "No jasněěě, zalepím jím tím čumáky", "Povzdech".

Hra slibuje řešení i určitých miniher či puzzlů. Z tohoto hlediska se mi líbilo nastartování generátoru, kdy se hráč musí 3x trefit do malé oblasti točícího se kolečka, aby se nastartování povedlo. Bylo to chytré, rychlé a nenásilné.

A jako poslední zmíním, že si ve hře můžete aktivovat nápovědu (v menu!), která Vám pak umožní, po stisku mezerníku, zobrazit všechny aktivní místa či věci. Paráda.


Hra je vytvořena v enginu Unity a graficky zapadá do konceptu 2D adventur s ručně malovaným pozadím (hra jich slibuje více než 50) a FRAME-BY-FRAME ručně kreslenými animacemi postav (12 snímků za sekundu). To znamená, že Graham bude reagovat na nastalé situace - uskakovat, ohýbat se, schovávat se. Krásným příkladem je například situace, kdy bere malou Hannah na ramena, aby mu pomohla sebrat pilku ve skladě na nářadí či když sepisuje pro její maminku dopis. Schválně koukněte na obrázek níže. No není to nádhera, která se už tak často nevidí?

Napíšeme dopis pro matku Hannah a rychle odsud.

Hra bohužel nemá dabing (což je skutečně ŠKODA!), na druhou stranu zvuky a hudba v pozadí jsou pěkně napínavé.


Závěrem

Hra byla slibována již v roce 2021, ale nakonec z jejího vydání sešlo. Pevně však věřím, že autoři využili čas na vytvoření výjimečné výpravné a tajemné adventury, které mám neskutečně rád (za předpokladu, že nekončí tak jako The Excavation of Hob´s Barrow).

Pátého ledna 2024 by hra měla vyjít za cca 15 éček a pokud by jste chtěli znát můj názor na koupit či nekoupit, pak vězte, že si hru rozhodně pořídím!


Další obrázky ze hry:

" ... pokud se nebudeš chovat dobře, 

v noci přijdou vlci.

Jakkoliv jen budeš křičet, odvlečou si tě pryč.

A já se budu celý čas jen smát, bez špetky lásky.

Slyšíš mě, ty malý rozmazlený spratku?"


Nebojte, to se jen Grahamovi odráží světlo od brýlí.

U generátoru. Ale kam se poděla matka od Hannah.

Generátor. Krásná malá "minihra"

Hannah a Graham.

Cesta pryč je blokována - co s tím? Nápověda: koukněte nahoru ve skladu nářadí!


Pokračování příště...


Grafické provedení je skutečně dokonalé:





Žádné komentáře:

Okomentovat

Polda 2 Dodatek

Český název:  Polda 2 Dodatek / Epilog,  Žánr:  Adventura – detektivní , Výrobce:  Zima Software,  Distributor:  Zima Software,  Rok vydání:...