čtvrtek 7. prosince 2023

Memento Mori 2: Guardians of Immortality

Český název: Memento Mori 2: Strážci nesmrtelnosti / Pamatuj na smrt 2: Strážci nesmrtelnosti, Žánr: Adventura – detektivní, Výrobce: Centauri Production, Distributor:  DTP entertainment / Bohemia Interactive, Rok vydání: 2012 (jen v němčině) / 2014 (od 2014 na Steamu s anglickým dabingem a českými titulky),  Info: wikipedie (sekce pokračování)mobygamesdatabaze-herDostupnost: Steam, Čeština: Ano.

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 85%


Po pár měsících od dohrání prvního dílu jsem se konečně dostal k jeho pokračování. Pokračování takové té hry, která Vám příjemně uvízne v paměti. Zajímavý příběh, gradující dějové napětí, silně nelineární příběh, kde Vaše rozhodnutí definuje Váš osud v závěru hry. Už víte? Ano, je to Memento Mori (dále jen MM1)! Z mého pohledu jedna z těch výraznějších českých adventur vůbec.

Pokračování to však nemělo vůbec jednoduché. Ačkoliv se kritici u prvního dílu v ČR shodli na známce 7 - 8 /10, hráči hru moc nekupovali a prodeje tak nebyly příliš povedené. To naopak v Německu byla situace o mnoho příjemnější a tým Centauri Production se rozhodl, na žádost vydavatele DTP, vytvořit pokračování.

Bohužel DTP Entertainment v roce 2012 nečekaně zkrachoval a hra zůstala kdesi za hranicemi bez vidiny české lokalizace. Centauri Production to také dlouho nevydrželo a sloučilo se s firmou Bohemia Interactive a s možnou českou lokalizací to vypadalo skutečně špatně. Až o dva roky později se tým rozhodl alespoň pro český překlad formou titulků.

Úvodní obrazovka

Pojďme se spolu opět podívat na zbrusu nový původní příběh a výborné grafické zpracování, které se mě osobně dotklo poprvé od doby Posla Smrti & Ni.Bi.Ru


Workoholismus může zabíjet

Memento Mori 2 navazuje na události z konce prvního dílu. Tedy abych byl upřímný, tak na ty pozitivní události, kdy Max přechytračil smrťáka a Lara byla jako vzorná vyšetřovatelka povýšena na šéfku Odboru pro odhalování zcizených uměleckých děl - tzv. SWoA (více zde).

Navíc oba se do sebe zakoukali, vzali se a zrovinka si užívají romantické líbánky v Kapském Městě v Jihoafrické republice.  Zdá se však, že s Maxem není stále něco v pořádku. Maluje podivný makabrózní obraz a trpí jakýmisi nočními můrami a vizemi podobnými těm, které ho trápily v prvním díle. Do toho začne otravovat šéf Interpolu s tím, zda-li by se Lara a Max nemohli podívat na podivnou krádež podivných sošek v místním muzeu. Ačkoliv by ho každý normální člověk poslal slušně do prdele, naše workoholická dvojice se rozhodne případ skutečně prozkoumat.

Před místním muzeem.
 

Čím více se do případu dvojice ponořuje, tím více je jasné, že je zde spousta věcí špatně. Většina lidí očividně mlží. Všude se válí různé důkazy, ale místní policie je zcela ignoruje. Zanedlouho se tak hlavní objednavatel i lupič stávají zřejmými a Max se případ rozhodně uzavřít sám. Vše však končí tragicky - při zběsilé automobilové honičce dojde k nehodě. Má se za to, že oba, jak zloděj tak Max spadli z útesu. To se částečně potvrdí v okamžiku, kdy je zlodějovo tělo vyloveno z jeho dna. Maxovo tělo se však nalézt nepodaří.


Z líbánek zpět do práce

Zdrcená Lara se vrací zpět do Lyonu a v první moment má tendenci se vším praštit, dát výpověď a odejít. Nicméně se nechá ukecat k zajímavému případu, který se začal odehrávat na druhé straně planety v San Franciscu. Zajímavostí je, že zhruba ve stejný čas, kdy se ztratil Max.

Zde do místního kostela vyslala společnost Argo tým statiků na průzkum podzemních prostor, které po malém zemětřesení vykazují zhoršenou statiku. Průšvihem však je, že po pár dnech tým statiků záhadně mizí a na místě se objevují různé nákresy historických děl, které jsou nakresleny krví. Jako šéfka úřadu a vyhlášená specialistka na historická díla si Vás vyžádá FBI - podle všeho na žádost Vaší bývalé kolegyně Keiry. Ta se mimochodem stane sem a tam třetí hratelnou postavou!

Před místním kostelem kdesi v San Franciscu.

Po příjezdu na místo to Laře začíná šrotovat hlavou. Co se na místě mohlo stát? Kam se poděli oni statici a kdo na světě by mohl mít takovou dobrou paměť překreslovat umělecká díla a vlastně tak zanechávat za sebou malé drobečky. Proč by autor vůbec chtěl, aby jste ho vypátrali? 

Naprosto šokujícím pro Laru bude zjištění, že čím víc ony stopy zkoumá, tím víc jí připomínají Maxe. Jak by ale mohl nezvěstný Max z Jihoafrické republiky cestovat ve stejnou dobu do USA a podílet se na něčem takovém? Bylo jeho zmizení jen kamufláží a vrátil se na dráhu padělatele? Zahodil snad vše o co se s Larou snažili? Nebo je to někdo jiný, kdo se všechno na nezvěstného Maxe snaží hodit?

To je ale otázek, co? Naštěstí pro Vás, pokud dáváte v rozhovorech obzvláště pozor, začne být vše jasné jakmile do vysílačky oznámíte, že "jste spolu s Keirou" vyřešili zmizení statiků. Odpověď je totiž "Kdo je my? Kdo je Keira?" a pokud si spojíte dvě a dvě dohromady a popřemýšlíte nad tím, jak smrťák přestrojený za Maxova bratra Andrého prahl po jeho duši v prvním díle, pak začne být pomalu jasné, že s nadpřirozenem budete bojovat i zde.

Od tohoto momentu hra začne být skutečně pořádně temnou a bude mít ten pravý spád, který Vás hru donutí dokončit na jeden zátah (naštěstí kapitoly VI. a VII. jsou fakt lehké). Dokonce se podíváte i do podzemí známého místa - vyhořeného kláštera Věčný Spáč, který Max v prvním díle vypálil. Zkrátka skvělé a zároveň nenásilné propojení s MM1.

Lara před vypáleným klášterem Věčný spáč.

 

Lara vs Vita Mortis

A tím s propojováním ještě nekončíme! Výše zmíněným podnadpisem jsem totiž chtěl odkázat na maličký Easter Egg v podobě známého hororu Evil Dead případně Ash vs Evil Dead, kde hrdina jménem Ash stojí proti zlu vyvolaného recitací jistých pasáží v knize mrtvých (Nekronomicon). 

Nalevo film Evil Dead 2, napravo hra MM2

Série Evil Dead patří k mým oblíbeným a proto, když Lara začala odkrývat pravou podstatu příběhu a do popředí se dostávala tajná kniha Vita Mortis s jejíchž pomocí někdo chtěl opět přechytračit samotnou smrt, byl jsem skutečně nadšen a jen nevěřícně vzpomínal kolik hodin příběhu mám za sebou a jak je vše do poslední chvíle nejasné. Jak se klasická detektivní zápletka mění na mysteriózní thriller. Jak Vám opět půjde více než jindy o holý život. 

Se smrtí není radno si zahrávat.


Adventurní peklíčko

Pokud se Vám výše popsaný příběh líbí a pokud patříte do kategorie adventurních bláznů lačnících po pořádné pařbě, ze které se Vám uvaří hlava, pak si MM2 zamilujete.

Důvodem není jen extrémní herní doba (>20hod) s krásně nelineárním příběhem, ale také hlavně to, že si tým Centauri Production vzal negativní reakce kritizující lehkost prvního dílu k srdci a do pokračování nám naservíroval extrémní množství ORIGINÁLNÍCH adventurních hádanek. Sám jsem větší množství u žádné předešlé hry ještě neviděl a můžu Vám garantovat, že než na některé dojdete (za předpokladu, že nehrajete s návodem), uplyne hodně času. Níže schválně dávám alespoň několik obrázků hádanek, které jsem během hraní zachytil. Podotýkám, že z celkového množství se jedná slabou polovinu!

Podaří se nám z fragmentů rekonstruovat otisk?

Hint: Nezapomeňte originály papírů oskenovat u místní policie!

Klasická skládačka.

Uzavření jedné větve plynu skrz kroucení čtyř ventilů

Nastavení kříže podle fotek - levá část má ukazovat tajnou skrýš.

Menší puzzle nesmí chybět

Hint: Vozíkem rozbít žebřík a následně uložit jednu bednu do výtahu! :-)

Rekonstrukce případu.

Prolomení kódu k zámečku.

Pokud čtete moje příspěvky, pak víte, že já tyto hádanky a minihry miluji, ale řekněme, že jen v přiměřeném množství - např. 1x za kapitolu. Jestli každá kapitola obsahuje takových hádanek několik, pak to celkové hraní může až zprotivit.  Co víc, MM2 některé hádanky povyšuje do úplně jiné dimenze. V některých hádankách totiž nesmíte být jen slepě zaseklí v jedné obrazovce, ale musíte se k vyřešení pohlédnout ještě někde jinde. Klidně na jiném konci města. 

To se mi mimochodem stalo na začátku hry. Hned v prvním aktu jsem měl přes promítačku prosvítit nějaké průvodní dokumenty k dávnému nákladu lodi (druhý obrázek shora). Ač jsem dělal cokoliv, výsledek byl 0. Max prostě nechtěl dokumenty složit dohromady. Až kouknutí do návodu mě přimělo tyto papíry prvně oskenovat na místní policejní stanici (vlastně ani nevím proč) a následně je použít na promítačku.

Stejný peklíčko nastalo v případě přemisťování beden, abych se dostal do zadní místnosti kostela (třetí obrázek zdola) v San Francisku. Ani zaboha jsem nemohl přijít na to, jak bedny přesunout tak, aby mi nepřekážely. Až po nějaké době jsem našel hint, že prvně musím rozbít žebřík vysunutím vidlí vysokozdvižného vozíku do nejvyšší polohy a najetím do něho. Pak se teprve bude dát naložit výtah bednou, kterou pak vyzvednu to takové pozice, že mi nebude překážet.

Rekonstrukce únosu detektiva Burkeho.

 

A to ještě ani nemluvím o DETAILNÍM prozkoumání různých míst, aby se dal rekonstruovat nějaký případ. V tomto ohledu byla asi nejzapamatovatelnější V. kapitola, ve které se v čínské restauraci má najít tělo ubohého detektiva Burkeho. Jenže! To je v chlaďáku za dveřmi, které jsou schované za některým z 8 regálů. Regály mají svůj čtyřpísmenný popis, ale ten správný získáte prolomením hádanky na visícím kalendáři, kdy spojujete dny v jednotlivém měsíci podle symbolů vyškrábaných na stolech v jídelně. Ale aby jste identifikovali ony měsíce, musíte prvně identifikovat ony stoly. Jedinou nápovědou v jinak v temné restauraci, kde si svítíte jen UV lampou budiž Burkeho číslo na odznaku na dveřích. Neustále se tak vracíte zpět, zkoušíte a někdy jen slepě hádáte.


V roli pravého detektiva

A to jsme vlastně u poslední věci, kterou chci více popsat. Co by to bylo za detektivní hru, kdyby Vás tak nějak netlačila dělat věci jako pravý detektiv. Od druhého scénáře [Krev a Kříž] Vám k deníku přibydou ještě tzv. statistiky. Ty obecně popisují, jak dobře se v roli detektiva chováte. Přečtete-li si například zprávu o úniku NEtoxického plynu, pak nemůžete při vyšetřování tvrdit, že se jím někdo otrávil [ = 0 bodů], ale naopak argumentovat, že se NIKDO nemohl plynem otrávit [+ body]. Nebo například, pokud onen plyn cítíte a jdete si jako první hrát se zásuvkou, místo toho abyste místnost vyvětrali, máte opět bodového smolíka.

Jak by řekla Renierová na konci hry: "Výsledky máte".
 

A jak tyto nenápadné prohřešky vadí? Vzpomínáte si ještě jak v prvním MM byl Váš osud (konec hry) ovlivněn Vašimi kroky? V případě "správného" postupu jste nakonec mohli být povýšeni a nebo v případě "špatného" postupu vyhozeni. Stejný mechanismus funguje i zde, ale už to není tak skryto jako v MM1.

Ze začátku mě tento mechanismus dost překvapil a trošku i štval, ale jakmile hra pokračovala a herní doba se protahovala do neuvěřitelných čísel (> 20hodin), pak jsem se kolikrát přichytl, že je to právě tento (statistický) mechanismus, který mě drží v pozornosti, protože nikdy nevím, kdo se na jakou věc bude vyptávat.  Autorům proto patří velké plus!



Ovládání, grafika a zvuk

Jedná se o klasickou point & click adventuru a tak nikoho nepřekvapí, že se hra ovládá myší. Levé tlačítko myši slouží k pohybu, sběru předmětů či základnímu průzkumu, pravým tlačítkem naopak můžete objekty zkoumat detailněji. Při dvojkliku levého tlačítka sice může postava běhat, ale někdy, než se skutečně rozběhne, tak jí to neskutečně trvá a některé hráče to může vytáčet doběla. 

Skvělým hintem je opět tlačítko TAB, po jehož stisknutí se zobrazí všechny aktivní objekty v obrazovce. Na rozdíl od prvního dílu, kdy jsem TABulátor využil cca 2x za celou hru, jsem se v MM2 TABulátoru málem umačkal k smrti. Skrytých a nenápadně se tvářících předmětů je v MM2 zkrátka až příliš.

Inventář je umístěn v horní části obrazovky a zobrazí se jen tehdy, když na něj najedete ukazatelem myši. Většinu předmětů v inventáři lze ještě dodatečně zkoumat - otáčet s nimi, přibližovat, mačkat na nich různá tlačítka, aj. Vzájemná kombinace předmětů je příjemně logická.

Poslední co stojí za zmínku je téměř nevyčerpatelné množství pozic, kde můžete hru uložit. Nebojte se tedy hru ukládat kdykoliv se Vám zachce.

 

Hra je plně ve 3D. Grafická stránka hry je na rok 2012 více než povedená. Tým použil stejný in-house engine CPAL3D, který byl použit již při vývoji MM1, nicméně s pár novými funkcemi, shadery (hrátky se stíny) a navíc s outsourcovaným systémem ANNOSOFT pro lipsync. To umožnilo synchronizaci pohybu rtů a mluvy. Obecně také umožnil lepší práci s obličejovou mimikou a všimněte si, jak na ni byli autoři pyšní. Neexistuje chvilka, kdybyste se nedívali na obličej nějaké postavy. 

Dokonce si autoři více vyhráli i se samotnými pohyby postav a je na nich poprvé vidět celková nálada - kroutí nevěřícně hlavou, rozhazují rukama, atd. Jen tak pro zajímavost je dobré uvést, že MM1 pracovala v průměru se 7 výrazy ve tváři, zatímco MM2 používá v průměru 20 výrazů.


Zvuková stránka je taktéž velmi povedená a dabing (bohužel jen anglický v produkci dtp) exceluje. Všechny postavy mají hlasy, které k nim bez výjimek sedí a dobře se poslouchají. Jediným neduhem ve Steam verzi jsou občasné výpadky řeči. Bohužel netuším, zda byl tento neduh i v originální verzi z roku 2012 a jedná se o neprofesionalitu, nebo jestli se tyto bugy do hry vloudily až později.



 

Hodnocení:

Memento Mori 2 je mimořádně dlouhé dílo od českých tvůrců mezinárodním fandům adventurního žánru. Na rok 2012 s nevídaně dokonalou grafikou, propracovaným detektivním a temným příběhem. Hra se také pyšní neskutečným množstvím logických hádanek či miniher, které mají různé řešení a které dále, po vzoru prvního dílu, ovlivňují Váš vlastní osud na jejím konci. První díl ode mně dostal 80% a zde si dovolím toto krásné hodnocení ještě o pět bodíků zvednout. Kdyby hra měla český dabing, méně výpadků dabingu a zakončení příběhu bylo trošku "lepší", pak se nemáme v roce 2012 o čem bavit a hra by získala 100%! 

Kéž by takových hardcore pařeb bylo více!

85%



Dobové recenze:

Nenalezeno



Další obrázky ze hry:

Animace postav se povedly.

Osobní deník vystřídá později ten pracovní.

V muzeu v Kapském Městě

Bar v loděnici. Majitel je jakýsi podezřelý ...

Mohutné sídlo místní věštkyně.

Ostrá zatáčka první v pravo.

Nebýt tak paličatý...

... neskončil bys kdesi na dně útesu.

Zase ta věštkyně - tentokráte v Lyonu. Trošku podezřelé.

V Lyonu. U Lary doma.

V podzemí pod kostelem v San Franciscu.

Andělé smrti. Nakresleni lidskou krví.

Statici se našli. Pozdě.

Kdesi v zadní traktu kostela.

Únos detektiva Burkeho - vyšetřování 1 - za Laru.

Únos detektiva Burkeho - vyšetřování 2 - za Keiru.

Zpět v Lyonu.

V kanceláři.

Makabrózní obraz. Co s ním? Schovat? Nechat ho ležet?

Reniérová zaúřadovala a nařídila Laře domácí vězení. Myslíte, že ju to udrží?

Motorest ve Finsku. Blízko kláštera Věčný Spáč.


Večerní tajný průzkum kláštera.

Jde se spát!

Tak pojďme se na ten klášter podívat společne, profesore.

Moc toho z kláštera nezbylo.

V motorestu kdesi v Mexiku.

Jen opatrně.

Bateman! Finální souboj - Lara to moc dobře nevede.

Keira jeko Anděl smrti.

Sice trošku zničená, ale jinak živá.

Konec dobré, všechno dobré.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Polda 2 Dodatek

Český název:  Polda 2 Dodatek / Epilog,  Žánr:  Adventura – detektivní , Výrobce:  Zima Software,  Distributor:  Zima Software,  Rok vydání:...