čtvrtek 18. července 2024

Polda a jeho umění

  

Polda 

a jeho umění

 

Info: oficiální stránkyDostupnost: www.jrc.cz

Rok vydání: 2023 

Počet stran: 208

Jazyk: Čeština

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák


Kniha samotná - tvrdé desky, lakované písmo, uvnitř věnování od Petra Svobody (opravdu!)


Kdo je autor?

Autorem je Štepán Drašťák, český ilustrátor, cosplayer a spisovatel. Narodil se v roce 1990 a s psaním začal již v dětství, kdy se svými bratry točil krátké, animované filmy.

Výtvarně se prý podílel na deskových hrách Ztracený ostrov Arnak, Smlouva s ďáblem či Kutná Hora - samé pecky od CGE.

Literárně pak vytvořil scénář pro krátký příběh o králících z klobouku pro publikaci "Bob a Bobek jednou na hory". Dlouhodobě se věnuje psaní vědecko-fantastického komiksu z daleké budoucnosti.

No a konečně v roce 2023 vydává knihu Polda a jeho umění při příležitosti HitHitové kampaně na Poldu 2 remástr. Tu celou napsal a graficky zpracoval na základě materiálů, které mu poskytla celá plejáda známých lidi jako Luděk Sobota, Jakub Mareš, Karel Kopic, Karel Matějka, Martina Kutálková, Daniel Falta, Luděk Hroch a Jaroslav Wagner.

Štěpán Drašťák s Luďkem Sobotou.

Co v knize najdeme?

Kniha má celkově 208 stran a je tematicky rozdělena podle jednotlivých titulů, tedy Polda 1 - Polda 7 (o Poldovi 8 nikdo v tu dobu nemá ani tušení). Protože je kniha tvořena ze 70% obrázky a jen 30% tvoří text velikostí fontu č.12, čtení Vám uběhne skutečně rychle. Nikde se navíc nazabředává do detailů, ale jde se rovnou k věci. 

Každá ze 7 kapitol začíná představením autorů, pak se čtenář dozví něco o scénáři a hlavním hrdinovi, proberou se velmi detailně vedlejší postavy a končí se informacemi o prostředí (lokacích). Nicméně nejedná se jen o strohý popis toho, co vidíme na obrázcích. Jak jsem již psal, do knihy přispěli téměř všechni grafici všech dílů svými nikdy nepublikovanými skicemi, nápady, aj. Štěpán Drašťák pak u většiny obrázků vypíchl svým pohledem takové detaily, nad kterými by normální člověk vůbec nepřemýšlel (a nemyslím tím kapitolu Polda a jeho piňďa).



 

Jako vždy mohu přidat několik zajímavostí, které v knize najdete.

 

Věděli jste, jak původní Podla vznikl? Určitě budete překvapeni.

 "Při jeho kresbě se myslelo na to, že by byl jeho ideálním hlasem Miroslav Vladyka, v dnešním dabingu známý především jako česká verze Kocoura z kultovního britského seriálu Červený trpaslík. Po dokončení hry se uvažovalo dokonce o herci Josefu Dvořákovi, který však nabídku odmítl. Vše nakonec padlo na mistra Sobotu, který s Pankrácem zůstal až dodnes"

 

Co třeba známá postava profesora Santusova? Věděli jste, že jste ho ve třetím díle ani nepotkali, ačkoliv se na něj všichni odkazují.

"Pokud jde o Pankrácova nejstaršího přítele, nelze začít jinak než uvést věci na pravou míru, co se kontinuity týče. Doposud toho nebylo zapotřebí, což je důvod, proč jednou vidíme Pankráce na malém městě, následně v Marsias, nebo že jednou má hlavní postava vlasy zrzavé a později blond. Jak ale série pokračovala, začal tento fakt hry dohánět, a tak došlo ke scenáristické záměně vyhladovělého vědce Sergeje ze sibiřské základy se zesnulým profesorem Santusovem. Nešlo ani tak o chybu, jako o oblibu daného jména "

 

Ale asi nejzajímavější kapitola je pak kapitola 5, které ja rozdělena na dvě části. V první části, pojmenované trefně Polda, který nikdy nebyl, nám kniha ukáže scénář a  návrhy původního Poldy 5, tak jak je do hry připravil Luděk Hroch. V druhé části, pojmenované Polda, který byl, se pak seznamujeme detailněji s příběhem, postavami a lokacemi včetně informací, které původní nápady ve hře přetrvaly nebo jak se změnily.




Stojí kniha za přečtení?

Jednoznačně - 110%! Kniha je skutečně "must-have" pro všechny skalní fanoušky série Polda.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Not All Fairy Tales Have Happy Endings

  Not All  Fairy Tales  Have Happy Endings   Info: oficiální stránky ,  Dostupnost: www.lulu.com Rok vydání: 2020   Počet stran: 408 Jazy...