neděle 30. dubna 2023

Posel Smrti (The Black Mirror)

Český název: Posel Smrti, Žánr: Adventura – horor & detektivní, Výrobce: Unknown Identity, Distributor: Future Games --> TopCD --> THQ Nordic

Rok vydání: 2003, Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 90%

 

V době kdy píši tento příspěvek (30.4.2023) uběhlo už neuvěřitelných 20let od vydání legendární české adventury s názvem Posel Smrti. 

Mimoto rok 2003, kdy hra vyšla, byl vlastně posledním rokem, kdy jsem navštívil brněnský Invex a pamatuji si, že jsem si říkal, že se musím trošku rozšoupnout a Posel Smrti byla tehdy jasná volba!

Úvodní obrazovka hry. V češtině.


Tajemný požár a ještě podivnější sebevražda

Hra Posel Smrti je tajemná, hororová, detektivní adventura a je proto potřebné dávat velký pozor na probíhající rozhovory, které Vám mohou ledacos odhalit. Jako například příběh, který se stal na zámku Black Mirror před 12 lety. Tehdy na zámku vypukl požár a zemřela zde manželka našeho hlavního hrdiny Samuela. Ten se po tragédii zařekl, že na zpropadené anglické panství již v životě nikdy znovu nevkročí. 

Snad by ani nevkročil, kdyby mu jednoho dne nedošel smuteční list, že jeho dědeček William, byl nalezen mrtev pod věží, kde měl svoji pracovnu. Jedná se snad o sebevraždu nebo vraždu? Kdo by však mohl něco takového udělat?


Detektiv Samuel Gordon

Ihned poté, co se Samuel ubytuje začíná honba za pravdou. Samuel není příliš spokojen s prací policie a proto začíná pátrat na vlastní pěst. Děj hry se pomaličku rozjíždí a kromě sbírání stop se Vám také odkrývá celá historie starobylého rodu Gordonů až k samotným zakladatelům - bratrům Mordredovi a Marcusovi. Čím víc se Samuel do případu zakusuje, tím víc jím bohužel trpí a to doslova. Začínají ho provázet vidiny, hrozné sny až noční můry o dalších vraždách. Nejhorší na tom však je, že ty vraždy se skutečně dějí! Jako další umírá zahradník panství, pak místní klučina a pak další a další lidé. Na místech se navíc začínají objevovat zvláštní znaky a navíc se z Williamových dokumentů dočítáte, že to vše možná souvisí s prokletím Vašeho rodu. Malá naděje abyste veškeré zlo zastavili však existuje!

Snímek ukazuje Samuela v katakombách - téměř před koncem hry, kdy se mu podařilo posbírat 5 posvátných klíčů, díky kterým by prokletí rodu Gordonů mohlo být zlomeno!

Zdá se Vám to už moc komplikované? Nezoufejte, to se Vám jen zdá. Ve skutečnosti jsou všechny tyto věci tak příjemně logicky provázány, že nemáte šanci se ztratit nebo zabřednout do nějakého většího problému. Já hru dohrál téměř bez návodu a kromě zákysu s mincí a lahvičkou v sanatoriu Ashbury se mi nestalo, že bych se někde zasekl.

Zkrátka a jednoduše se musí nechat, že scénarista (celý tým) nad příběhem přemýšlel do posledního detailu! Já osobně doporučuji si na kus papíru zapisovat všechny letopočty či události příběhu. Tím získáte chronologii jednotlivých událostí z prvních let Mordreda a Marcuse až do současnosti.



Tři snímky ze sousedního panství ve Wallesu. Sem se Samuel vydává, aby našel jeden z pěti posvátných klíčů. Scenérie jsou prostě nádherné. Celkem jich ve hře najdete na 150! Porovnejte si to s Black Mirror z roku 2017 a zjistíte, jak je reboot tragický.
 
 

Ovládání, grafika, zvuk

Proti ovládání nemohu říci ani popel. Používáním obou tlačítek myši se jedná zkrátka o to pravé adventuření, kdy musíte detailně prozkoumávat objekty, aby z nich třeba něco vypadlo a pak to něco použít opět na něco jiného. Je to klasika, kterou v nových hrách postrádám.

Grafická stránka hry je výborná. Všechny lokace jsou původně nakresleny RUČNĚ a pak převedeny do 3D Studia Max. Postavy a jejich obličeje byly vytvářeny v Character Studiu. Motion capture nebyl využit!  Jedinou slabší stránkou hry, kterou jsem zaznamenal, bylo neskutečné zamrzání v oblasti před sanatoriem při dešti. Samuel se tam z nějakého důvodu pohyboval jako slimák a já si říkal, ať to už je z té lokace pryč.

Zvuková stránka hry, konkrétně dabing, je pro mě i v dnešní době nepřekonán. Zaposlouchejte se například do hlasu pana Michala Dlouhého, který daboval Samuela - to vžití se do postavy a ty emoce z toho jsou velmi dobře cítit i dneska. Samotné zvukové podkreslení dramatických scén, deště, hromů, aj. je taktéž výborné.


Závěrem

Hra Posel Smrti je podle mě jedna z nejlepších adventur všech dob. Minimálně těch českých! Autoři vytvořili skvělou point & click adventuru hutnou jak příběhem tak atmosférou. Mně upřímně někdy chybělo detailnější vysvětlení některých pasáží (například víme, že William byl dědou Samuela ale o otci se příliš nemluví - není to podstatné nebo se plánovalo něco dalšího?) a také trošku "šťastnější" konec by neuškodil. 

 

 

Nakonec hádanka s jistým spoilerem

Co si myslíte o smrti Williama? Myslíte, že to mohl být Samuel, který v té době, podle všeho, na panství nebyl a neměl důvod se vracet? Během hry to tak vypadá, ale nemohl to být třeba Robert? Připomínám, že ač na první pohled vypadal jako Victoriin andílek, byl to hlavní trýznitel všech v Ashbury a společně s Dr. Hermanem se starali o to, aby jejich malé experimentíky nikdo nikdo neokryl. Bohužel William na vše došel a mohl se tak stát nepohodlný. Ač byl v pracovně zamčen zevnitř, druhý klíč existoval - nechala ho vyrobit Victorie a třeba se Robertovi prořekla kam ho dala ... Pak by Robert měl vstup do Williamovi pracovny volný.

 

Zámek Black Mirror

Zámecká kuchyně. Bates zrovna něco připravuje k večeři.

Samuelův pokoj.

Na farnosti Warmhill. Před vstupem do Marcusovi hrobky.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Not All Fairy Tales Have Happy Endings

  Not All  Fairy Tales  Have Happy Endings   Info: oficiální stránky ,  Dostupnost: www.lulu.com Rok vydání: 2020   Počet stran: 408 Jazy...