čtvrtek 19. září 2024

Polda 2 Dodatek

Český název: Polda 2 Dodatek / Epilog, Žánr: Adventura – detektivní, Výrobce: Zima Software, Distributor: Zima Software, Rok vydání: 2024,  

Info: wikipediadatabaze-her, fandomDostupnost: SteamČeština: Ano.

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 70% (defacto hodnocení Poldy 2 a Poldy 2 remástr)


Série Polda je v Česku velmi oblíbená adventurní franšíza. Hlavní protagonista Pankrác už vyřešil nejeden zapeklitý případ nejen v rodné zemi ale i v zahraničí. Zkrátka co příběh, to unikát. Jenže všimli jste si, že se skoro nikdy neřešily přechody mezi jednotlivými díly? Jednoznačně hozená rukavice pro vývojáře.

Ti výzvu nedávno přijali a jako první ozřejmili nesrovnalosti mezi 3. a 4. dílem v knize Polda a jeho umění. Při kampani na remástr Poldy 2 zase slíbili ozřejmit přechod mezi 2. a 3. dílem, na který se nyní podíváme. No a já skrytě věřím, že po vydání Poldy 8 se dočkáme i toho, jak se Pankrác navrátil z Egypta po 5. dílů.

Za celou sérií stojí jednoznačně skalní fanoušci. Jinak by to skutečně nešlo.


Tak copak se po skončení původního 2. dílu stalo?

Pokud tento příspěvek čtete bez toho, aniž by jste hráli původního Poldu 2, pak dávejte pozor, obsahuje spousty spoilerů.

Pankrác v Marsiasu, městě proslulém klony slavných osobností, řešil případ únosu krásky Klaudie Š. z hotýlku Růžová Budoucnost. Později se k tomu přidalo zcizení klonoskopu z hradu Klonenburg a jako poslední vyhrožování místním klonům. Všechny dílčí případy měly společného jednoho viníka a tím byl Mattel. Ano ten maník, který stvořil a proslavil panenku Barbie (tedy alespoň podle hry, realita je jiná). V závěru hry tento strůjce všech zločinů umírá (nebo to alespoň tak vypadá), Kladie Š. je zachráněna a společně s Pankrácem pak odlétají balónem vstříc novým zítřkům.

Finální scéna z Poldy 2

Jenže co se pak s oběma stalo? Kam zmizela Klaudie a jak se Pankrác dostal, coby soukromý detektiv, do Prahy? No, on totiž Mattel byl pěkně vykutálený podnikatel a svoje případné dopadení si roky dopředu plánoval. A nebohý Pankrác to zjišťuje hned po přistání - je obviněn z únosu modelky, zabití Mattela a vyhození ostrova Barbieland do vzduchu. Po právních tahanicích je nakonec zavřen do psychiatrické léčebny pro slabomyslné bez možnosti propuštění.

Zde však potkává jistého Archibalda Maselnikova, bývalého Mattelova kamaráda a spolupracovníka. A ten mu odhalí, jak vypočítavý Mattel ve skutečnosti je a také to, že ve skutečnosti stále žije a že je to právě on, kdo tahal za nitky v Pankrácově procesu, aby ho odklidil z cesty. Pokud mu však Pankrác pomůže, slíbí mu tučnou peněžitou odměnu - dost velkou na to, aby mohl začít nový život. 

V léčebně

Pankrác tak bere místní šatstvo, výzvu přijímá a vydává se poprvé pátrat na vlastní pěst, aby očistil své jméno, pravého kriminálníka poslal bručet a zasloužil si tak balík peněz se kterým může začít dráhu soukromého detektiva.

 

Dojde i na minihry

Dodatek věrně kopíruje původní díl se všemi klady i zápory. Stojí za to zmínit, že ve hře neexistuje žádný pixel-hunting (kromě přesně připraveného místečka) a příběhem proplujete jako nůž máslem. Občas vás jen mohou štvát aktivní lokace a předměty, které byly původně neaktivní, ale nějaká speciální akce je aktivovala.

Krásná vzpomínka na nenáviděný pixel-hunting.

Příjemným (alespoň pro mě) překvapením je také přítomnost dvou miniher. Obě jsou to takové jednohubky a tu první, kde jen musíte házet různě velké kamínky do plechovky, aby jste ošálili slepého prodavače párků Jozífka, nebudu ani moc rozepisovat.

To v druhé minihře ovládáte Archibalda a musíte u něj správně nastavit směr a intenzitu skoku tak, aby jste se vrhli na prkno a díky tomu dostali Pankráce ven z psychiatrické léčebny. I když je to taková blbost, navíc připomínající minihru Americký očí z Poldy 3, stejně jsem se u ní bavil :).

A hoplá.


Ovládání, grafika a zvuk

Ovládání

Ovládání je shodné s ovládáním původního dílu.

Grafika

Ačkoliv se právě díky grafice oficiální vydání posunulo o více než měsíc, není důvod ani k sebemenším obavám. O grafiku se postaral kompletně Jakub Mareš a udělal ji tak dokonale, že je k nerozeznání vůči původnímu dílu. Stěží by jen někdo hledal rozdíly v barevné paletě nebo ve stylu kresby zborcené perspektivy.

Zvuk

Do dodatku se povedlo dostat úctyhodnou skladbu dabérů. Někteří jsou původní, jiní museli být nahrazeni z důvodu úmrtí nebo stáří. Poldu Pankráce tak mluví stále Luděk Sobota, jeho pseudo-vyvolenou Kladii Š. opět nadabovala Valérie Zawadská. Velký come-back zažil i Petr Nárožný, který opět nadaboval poldu Matěje, záporáka Mattela nebo nově i prodejce párků Jozífka. K nim se přidal, po vzoru všech novějších dílů, Bohdan Tůma, který imitoval původní hlas Majora nebo Bašty. Překvapením pro mě pak byl hlas Bohuslava Kalvy, který propůjčil hlas Archibaldovi.


Hodnocení

Jan Fiala a Miroslav Sábo vytvořili vskutku pěkný scénář, který Jakub Mareš doplnil pozadími a animacemi nerozeznatelnými od originálu (respektive remástru). Třešničku na dortu tomu dodal samotný Petr Svoboda, který jako produkční obstaral dabéry (skvěle) a jako programátor zmákl celý kód.

Protože se však jedná pouze o dodatek, ponechám hodnocení, které jsem udělil původnímu Poldovi 2; 70%.

 

Další obrázky ze hry

V balónu s krásnou Klaudií Š.

Těsně před přistáním. Vše ještě vypadá dobře.

Sakra, o co tady jde?
 
Pankrác zavřen v blázinci.

Před policejní stanicí v Marsiasu.

Uvnitř stanice v převleku.

Ani Matěj mě nepoznal.

Kladie Š. a polda Pankrác = Bíbí?

Uvnitř centrály Live Toys.

Pravda, chvilku to trvalo.

Před domem údajného majitele Live Toys.

Počkat, však to je Mattel!?!

MK nakonec nebyl :). Škoda.

A mám je ptáčky. Už jen osvobodit sebe a je to :).

Och, díky!

Takový papírky jsem vůbec neviděl :). Dobrý komentář.

Pankrác soukromým detektivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Polda 2 Dodatek

Český název:  Polda 2 Dodatek / Epilog,  Žánr:  Adventura – detektivní , Výrobce:  Zima Software,  Distributor:  Zima Software,  Rok vydání:...