čtvrtek 29. srpna 2024

Quest for Glory 5: Dragon Fire - Sňatek s Katrinou?

Ačkoliv jsem Quest for Glory 5 (znovu)dohrál a popsal již v dubnu, stále jsem se nemohl dokopat k popisu jednoho podstatnému aktu - sňatku. Svoji chybu napravuji. Sice v srpnu, ale přeci.

Hra Quest for Glory 5 je oficiálním zakončením série a hrdina má možnost stát se králem celé Silmárie a vybrat si partnerku, která mu bude stát po boku. Ve hře lze získat srdce hned několika žen - Nawar (místní společnice v hostinci), Elsa (germánská válečnice z prvního dílu), Erana (legendární Paladin za jejíchž odkazem se honíte od samého začátku) a Katrina (temný pán / nosferatu z předchozího příběhu).

Nevím jak vy, ale já jsem většinou hrál za kouzelníka a jako svůj protějšek jsem volil Katrinu. Při posledním hraní jsem však krutě podcenil přípravu a ta východoevropská mrška mě odmítla! Aby se to nestalo i vám, níže si prostudujte návod, co a jak udělat, aby na konci hry zaznělo, že se stává vaší ženou.


Katrina může skončit po vašem boku - jen si to nesmíte pokazit :)


Tak tedy:

1. Katrinu může o ruku požádat pouze čistokrevný bojovník nebo kouzelník. Zloději a Paladini mají smolíka. Dávejte si také pozor na to, aby jste neměli body na "stealth" či "lockpicking". Jakmile tyto dovednosti mít budete, Katrina vás bude ignorovat.

2. Zbytečně neflirtujte s jinými postavami. Pokud chcete Katrinu, nedávejte žádné dary ani Nawar, ani Else. Erana je automaticky ze hry, neboť z podsvětí si vybíráte právě mezi Katrinou a Eranou.

3. Během rozhovorů (viz níže), jí dávejte nejen květiny, čokoládu ale HLAVNĚ jí šouptněte Amulet of Defence (Amulet obrany). Je to z toho důvodu, že Katrina se z podsvětí vrátila jako smrtelná (ve čtvrtém díle byla nosferatu) a tak se trošku bojí.
A přesně v tomto bodě jsem už po několikáté udělal chybu. Zmíněný amulet totiž můžete nalézt jen v prvním questu nazvaném Rite of Freedom. V tomto úkolu musíte vyčistit osady na ostrově od námezdních žoldáků. Kromě venkovních stráží vždy musíte jít i do přilehlých budov a tam se probojovat k hlavní truhle uprostřed - získáte tím důkaz o jejich likvidaci. V jedné osadě, v jedné truhle se amulet nachází. Kde to však je, to musíte zjistit sami metodou pokus-omyl.
Nezapomeňte také koupit Hera´s Ring a dát jí ho. Prodávající se Sarra.


Pořadí předávání předmětů:
A. Navštivte ji jakmile ji přivedete zpět z říše mrtvých; tedy hned po Rite of Courage. Dejte jí květiny a čokoládu (tyto věci jí mimochodem můžete dávat pořád dokola).
B. Navštivte ji jakmile se vrátíte od mořských lidí, tedy hned po Rite of Peace, a dejte jí amulet.
C. Navštivte ji na začátku Rite of Justice a dejte jí prsten.

4. Samotné rozhovory
Katrinu navštěvujte pravidelně. Při první návštěvě hned po Rite of Courage se zmůžete jen na "Ask about Mordavia", při druhé už "Ask about Sacrifice".
V pozdějších fázích nezapomeňte na "Ask for a Kiss" a "Tell Katrina You Love Her".


Složité? Nemyslím si. V dřívějších dobách jsem to dokázal i bez jakékoliv pomoci či kouknutí se do návodu - prostě jsem ji obtěžoval pokaždé co to šlo a dával jí vše, co jsem měl po kapsách :).

Tak či tak, pokud jste tuto fázi nějak míjeli, pak těch pár rad zkuste a uvidíte. V opačném případě se omlouvám za "spam".


PS:

Jedinou postavu, kterou jsem v životě nežádal o ruku byla Nawar. Jednou to budu muset zkusit.


čtvrtek 22. srpna 2024

Daryl F. Gates´ Police Quest: Open Season

Český název: Police Quest 4: Open Season, Žánr: Adventura - policejní, Výrobce: Sierra On-Line, Distributor:  Sierra On-Line , Rok vydání: 1993 / 1996,  Info: wikipediemobygamesdatabaze-herDostupnost: Steam, GOG Čeština: Ne

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 65%

 

Před sebou máme poslední díl procedurální adventury, plným názvem Daryl F. Gates´s Police Quest: Open Season. Pokud jste četli předchozí příspěvky, pak jistě víte, že v roce 1991, těsně před vydáním Police Quest 3, odešel Jim Walls (autor předchozích dílů) spolu s početnou Sierráckou skupinou do vedlejší firmy Tsunami. Ken Williams však neváhal, pořídil záplatu v podobě Jane Jansonové a Tammy Darganové a oslovil další legendu v policejní uniformě. 

Tím nebyl nikdo jiný, než Daryl Francis Gates - autor speciálních zásahových jednotek SWAT (special weapon and tactics), preventivního programu pro školy D.A.R.E. (drug abuse resistance education). Mimoto bývalý ředitel LAPD, který resignoval v roce 1992 po prokázané policejní brutalitě při zákroku na Rodneyho Kinga. Nezbylo mu bohužel nic jiného, neboť po odvysílání zákroku se Los Angeles zmítalo v silných nepokojích během kterých bylo zabito 63 lidí, 2383 bylo vážně zraněno, 12 000 bylo zadrženo a vzniklá škoda se vyšplhala do hodnoty 1 miliardy amerických dolarů.

Podle Kena Willamse to byla pouze oběť, nikoliv viník a nebyl důvod bránit se budoucí spolupráci. Gatese tedy oslovil a po chvilce se shodli, že by se rádi posunuli do prostředí taktického simulátoru jednotek SWAT. Problémem bylo, že přelom let 92/93 to ještě neumožňoval a proto hodili na Tammy Darganovou úkol vytvořil další díl policejní adventury. Ta se pustila, jako šéfka projektu, do díla a Gates působil jako konzultant a autor nápadů (např. digitalizace). 

Spolu tak sesmolili příběh o sériovém vrahovi, který začal tyranizovat LA a musí se zastavit dřív, než vyvraždí půlku místních obyvatel :).

Úvodní obrazovka hry

Vítejte v LA

Pokud si ještě pamatujete recenze dílů předchozích, pak víte, že se děj odehrával vždy ve smyšleném městě Lytton v Kalifornii a ústřední postavou byl Sonny Bonds. S tím jsme dávali pokuty, chytali drogové překupníky a řešili zákeřné vraždy po dobu několika let. Vše je bohužel pryč a jedinou upomínkou na předchozí díly je program v počítači na ústředí LAPD, který se jmenuje Sonny :).


Tak šel čas se všemi Police Questy (I - III). Poslední obrázek už ukazuje Johna Careyho.

Příběh čtvrtého dílu nás zavede do města Andělů (Los Angeles) a seznámí nás s novou hlavní postavou - Johnem Careyem. John je zkušeným detektivem místního oddělení krádeží a vražd v Parker Center. Avšak z toho, co během několika dní  zažije, se bude oklepávat ještě dlouho poté.

Hra začíná v jedné temné uličce v South Central v Los Angeles. Zde je objevena mrtvola policisty Roberta Hickmana, který byl shodou okolností jedním z nejlepších přátel našeho hrdiny. Mrtvola je polonahá a nese známky ohavného mučení - pálení cigaretou, zalepené oči lepidlem, atd. Co víc, po krátkém průzkumu místa činu objevíte v popelnici tělo malého chlapce jménem Bobby Washington. Ten je totálně rozstřílen 17 ranami ze střelné zbraně. 

Místo vraždy

Kolega a kamarád Robert Hickman.

Jak tyto dvě vraždy spolu souvisí? Kdo mohl mít motiv zabít policistu a malé dítě? Vše se dozvíte v pravou chvíli, neboť stejně tak, jako byl kdysi Sonny přiřazen k případu pokusu o vraždu jeho ženy, tak je i John Carey určen jako hlavní vyšetřovatel případu těchto dvou ohavných zločinů.


Procedurální námět zůstává

Ačkoli se tým v PQ4 oproti starším dílům kompletně vyměnil, hra s policejní tématikou zůstává ryze procedurální. Zkrátka a jednoduše si nemyslete, že si budete dělat co chcete, to ani omylem. Musíte opět velmi pozorně poslouchat rozhovory, detailně vyzpovídávat svědky, sbírat důkazy všeho druhu pomocí (již známého) vyšetřovacího "kitu", důkazy odevzdávat a čekat na výsledky analýz. 

Odevzdání sesbíraných důkazů.

Nezapomeňte všechny lokace prozkoumávat i několikrát a nebo velmi detailně. Často se totiž může stát, že některé věci se objeví v dané lokaci až časem (provaz ve vyhořelém domě) nebo že některé věci přehlédnete (složky s věcmi po zemřelých, červená bota v keři u domu rappera, aj).

Do toho všeho vás samozřejmě bude otravovat nudná administrativa. Vše si musíte zapisovat do notýsku, to pak přepisovat na formulář speciálního číselného označení a pravidelně odevzdávat kolegovi Hal Bottomsovi, kterého jsem si překřtil na "Lobotoma", protože kromě toho, že blbě kecá, nedělá vůbec nic kloudného a po vzoru všech kolegů ve všech dílech je prostě k ... ničemu (nechci být příliš sprostý). 

V kanclu (já bych tam pracovat asi nemohl).

Bohužel nejhloupější na celé té administrativě je, že nemáte moc šanci odhalit, co se po vás chce. V přechozích hrách to ještě šlo poznat po přečtení manuálu, nicméně zde onen manuál má 100!!!! stran textu o hovně (omlouvám se, tady už to muselo ven). Po třetí straně jsem to musel zavřít a chtě-nechtě jsem koukl na videjko na youtubu, abych věděl co v prvopočátcích hry dělat a jak.

Zaplať pánbůh, že jsem se stejným způsobem aspoň nemusel učit řídit jako v předchozím díle. Opravdu kvituji, že autoři odstranili řízení vozidla a cestování udělali pomocí přehledné mapky LA. Je to přehledné, rychlé a má to punc modernosti. 

Poznámka bokem: Pamatuji si ještě, že jakmile měl vzniknout Precinct, spirituální následovník Police Questu, a já viděl uvolněné video odehrávající se za volantem auta, notebook s crowdfundingem jsem zaklapl tak rychle, jak ještě nikdy předtím.


Suchar John

Rád bych se ještě na chvilku vrátil do samotného příběhu, který začíná po zmíněných vraždách a důkladné evidenci všech důkazů.  Příběh je rozdělen na několik dní - od pondělí do čtvrtka a v každém dnu navíc přibývá nějaká ta mrtvolka. Nejprve je to další policajt a tak to vypadá na vraha policajtů (tuto zápletku bych možná ocenil i více), později, když těl přibývá, je jasné, že se jedná už o dílo vyšinutého vraha. 

Všechny oběti vykazují totiž stejný styl mučení a styl úmrtí - jed vpíchnutý do těla. Navíc obětem vždy něco chybí. Vrah si schraňuje trofeje a je jasné, že musí být zastaven co nejdříve.

V baru transsexuálů - zajímavý vzrat v příběhu :)

Abych se přiznal, detektivní zápletka se mi docela líbila, ale co se mi opravdu nelíbilo, byla taková nudná povaha našeho hlavního hrdiny. Zkrátka nedokázal jsem si k němu vytvořit ani nejmenší vztah a bral jsem ho jen jako "hnědého paňáca, se kterým řeším případ". V průběhu hry o Johnym nezjistíme skoro vůbec nic a je to sakra škoda!


Ovládání, grafika a vzuk

Ovládání

Hra běží na enginu SCI2 (respektive SCI2.1) a jedná se o ryze point-and-click adventuru. Kromě toho, že občas budete muset použít klávesnici, aby jste vyklovali nějaké znaky do počítače (typicky registrační značku), tak se hra ovládá výhradně myší pomocí ikonového menu, které se nachází ve spodní části obrazovky. Toto menu může být fixní, nebo vyskakující podle nastavení, jaké si zvolíte.

Hra mě překvapila svojí stabilitou - ani jednou se nesekla, nespadla nebo neprováděla podobné brikule jako předchozí díl. Postava se krásně ovládala, ale štvalo mě, že se vždy tak loudala a že nebyl implementován dvojklik na rychlejší pohyb nebo alespoň na rychlejší pohyb mezi lokacemi.

I v případě takové přestřelky vše fungovalo docela dobře.

Sběr předmětů byl někdy v pohodě, jindy nebyly vůbec vidět - proč viz. grafika. Ze začátku jsem také vůbec netušil, že mám používat deník na dokumentaci případu. Tím mimochodem hra opět trpí podobně jako díl předchozí. Deník totiž máte v inventáři, a když ho používáte, John si do něho vždy něco píše, jenže nevíte co. Víte však jak by bylo fajn, kdyby jste si ony zápisky mohli číst a listovat jimi. Díky tomu by jste se do hry mohli vrátit klidně po měsíci a jen by jste si připomenuli, co vše víte. S tím trošku souvisí i ukazatel skóre, které sice naskakuje v případě úspěšné akce, nicméně nevidíte kolik je LIMIT! Nemůžete tak posoudit v jaké fázi jste, ani jestli máte dost bodů, které by mohly vést k dokončení případu nebo k nutnému dead-endu.

Jako poslední zmíním, že si ve hře i zastřílíte (povinně), ale nebojte, budete ušetřeni od seřizování vaší zbraně, které bylo nutné ve druhém díle.

 

Grafika

Pokud jste si v úvodu příspěvku rozklikli odkaz směřující na Parker Center, bývalé velitelství policie Los Angeles, pak jste určitě zjistili, že je až náramně podobné tomu, které je ve hře. Důvod je prostý. Daryl F Gates totiž trval na tom, aby hra byla co nejvíce autentická a odmítal kreslený styl. Sierra tak vyslala do Los Angeles fotografy, kteří všechno nafotili a grafici tyto fotky následně digitalizovali. To stejné platí i pro veškeré postavy, které jsou opět skuteční lidé (podobně jako tomu bylo již ve třetím díle) a ve hře jsou v podobě digitalizovaných spritů. 

No jak se vám to líbí? Mně moc ne ...

Upřímně, všechno by mohlo být skutečně hezké, jenže v roce 1994 se hra musela vměstnat na určitý počet disket a ten se zastavil na počtu 12. Dohromady s enginem SCI2 umožňující běh hry ve VGA (640x480) to pak znamenalo, že se snímky museli extrémně komprimovat a výsledek ... no za moc nestojí. Je to takový zvláštní a nehezký digitalizovaný pixel art, ve kterém se jen stěží hledají určité předměty. Já osobně jsem přehlédl dvě složky na stole na patologii, ty jsem pak neodevzdal těm správným osobám, nedostal jsem neprůstřelnou vestu a malá přestřelka gangu (viz gif výše) končila smrtí. V konečné fázi jsem přehlížel i provaz ve vypáleném domě, neviděl jsem zapalovač na stole v místním bordelu aj. 

Nedotažené mi přijdou i animace, které ostatní recenze naopak vychvalují. Pokud hlavní hrdina umře (párkrát to bude), pak se obrazovka změní jen do červena - žádný pád, úskoky, aj. Vrchol všeho je snad když John vytahuje zbraň a i to je pokaždé stejný sprite. 

Celkově mě jen mrzí, že v roce 1996, když vznikal dabing, Sierra neinvestovala do upscalu enginu, původní grafiky a animací. Na CD by se toho přeci jen vešlo trošku více než na diskety (v té době 12 disket vyžadovalo pouhých 23MB na disku) a dokáži si představit tu nádheru.


Zvuk

Hru jsem si stáhl ze Steamu a přítomna byla jak hudba, zvuky, tak i velmi povedený dabing. Ten jsem si užil až po druhém hraní, kdy jsem nejprve hru prošel se zapnutými titulky, abych děj pochopil a až později jsem si hru zopakoval a jen jsem se nechal unášel dějem, se kterým jsem byl už trošku seznámen. Pokud se ptáte, proč jsem dělal takové podivnosti, pak to bylo proto, že hra umožňuje mít zapnuté pouze titulky NEBO dabing - oboje bohužel nefunguje. Měl jsem tedy strach, že se v Americké angličtině nebudu chytat. Chybu jsem určitě neudělal, neboť až napodruhé jsem například pochopil, co se stalo tomu klučíkovi, který byl nalezen mrtvý v popelnici.

 

Hodnocení

Čtvrtý díl jsem, na rozdíl od všech ostatních dílů, hrál vůbec poprvé a podle hodnocení v časopisech jsem čekal nějaké veledílo. Opak je však pravdou. Příběh není špatný, ale za celou dobu mě nějak nechytl. To stejné platí i o hlavním hrdinovi. Sierrácký styl vám navíc klasicky hází klacky pod nohy a nedivte se, že se bez návodu někde zaseknete nebo umřete. Grafika mi přišla až moc komprimovaná a některé věci jsem díky tomu skoro neviděl. Dabing z roku 1996 je naopak velmi povedený.

Nemohu si pomoci, ale i do čtveřice vidím jen lehký nadprůměr...

65%

 


Dobové recenze a návody

Recenze vyšla v časopise SCORE č. 4 nebo v Excaliburu č. 23. Návody následovaly shodně o 2 měsíce později, tedy ve SCORE č. 6 nebo v Excaliburu č. 25. Všechny zmíněné články přikládám níže.



SCORE




Excalibur




Další obrázky ze hry

Tři hodiny ráno v LA a místo vraždy.

Mrtvola malého chlapce.

Parker Center - velitelství LAPD.

Rozmluva se šéfem: "Vzchop se a jdi najít vraha!".

V kanclu. Ukázka jak probíhají rozhovory.

Loby. Ten borec vás bude stále nutit nosit viditelně průkazku.

Mapa LA - začátek hry.

Místní koroner - budou potřeba pravidelné návštěvy.

Na pitevně.

Před Hickmanovým domem.

Na střelnici.

Místo činu ve dne.

O uličku vedle. Za zobrazení lidí tmavé pleti byla hra docela kritizována.

Budoucí svědkové?

V těch bednách napravo najdete na konci hry provaz!

Sestřička malého Bobbyho Washingtona.

Matka Bobbyho a jejich dům. 

Místo druhé vraždy.

Místní rapper na jehož pozemku bylo nalezeno druhé tělo.

Že by to vše souviselo s tímto rasistou? Ani omylem - falešná stopa!

Vdova po Hickmanovi.

U soudu. Všichni čekají nějakou odpověď. 

Na zádržném parkovišti.

Kompletní mapka LA - téměř ke konci hry.

3rd eye cinema.

Uvnitř bytu majitele kina.

Nemilé překvapení v lednici.
 
Transexuál, který se rád převláká za ženskou a zabíjí návštěvníky kina.

Maximum je kolem 500 bodů.

 

čtvrtek 15. srpna 2024

Police Quest: In Pursuit of the Death Angel (VGA)


Český název: Police Quest: Pátračka po Andělovi Smrti, Žánr: Adventura - policejní, Výrobce: Sierra On-Line, Distributor:  Sierra On-Line , Rok vydání: 1992  Info: wikipediemobygamesdatabaze-herDostupnost: Steam, GOG Čeština: Ne

Sepsal: Kamil „DarkMan“ Novák , Hodnocení: 65%

 

Začátek devadesátek se u Sierry On-Line nesl ve smyslu remaků. Roberta Williams si pohlídala vývoj King´s Questu, Al Lowe oblékl do nového oblečku Larryho,  Mark Crowe a Scott Murphy přistáli s novým Space Questem, manželé Coleovi vytunili Quest for Glory a Jim Walls ... se se Sierrou rozloučil ještě před koncem vývoje 3. dílu :-/.

Jim Walls byl autorem příběhů Police Quest 1 (1987), 2 (1988), 3 (1991) a Codename: Iceman (1989). Bohužel se však stalo, že se v roce 1991 nedohodl s vedením společnosti a dobrovolně odešel (spolu s pár dalšími zaměstnanci Sierry On-Line). Nejprve do firmy Tsunami, kde navrhl hru Blue Force (1993), aby se později přesunul do Westwoodu, coby konzultant policejních akcí ve hře Blade Runner (1997).

Hru tedy dostala na starost Tammy Darganová. Nová posila Sierry najatá jako náhrada za Jimma Wallse v roce 1991 a nutno podotknout, že odvedla solidní práci! Jak hra vypadá si popíšeme níže. 



Úvodní obrazovky (nahoře VGA, dole EGA)


Staronové problémy v Lyttonu

Asi to znáte - nejhorší na průsery jsou středně velká města. Ve velkých městech se problémy totiž "ztratí", na vesnicích si většinou nikdo nic nedovolí, ale průmyslové menší městečka jsou vždy rájem pro kriminálníky všeho druhu. Pro prodej zakázaných látek platí dříve uvedené dvojnásob. Takový je i Lytton, téměř nezměněn vůči svému EGA předchůdci. Tedy až na rok, ve kterém se příběh odehrává. Původní příběh se totiž  odehrával v roce 1983, zatímco ten současný je posunut o 9 let dopředu, do roku 1992.

Díky tomu se muselo pár věcí kosmeticky upravit. Změny nejsou velké - jen např. místo Cadillacu pátráte po Mercedesu (všechna auta mají obecně zaoblené tvary) a lokace připomínají více potemnělejší devadesátky.

Nicméně všechny obrazovky, které jste navštívili v původní verzi, navštívíte i v té současné. Někdy si jen trošku zajedete na jiné místo, někdy vůbec nepoznáte grandhotel od normální budovy, ale jinak je všechno do puntíku stejné.

 
Kolega Fudley miluje sprchování. Nahoře EGA dole VGA.

Stejný je i náš hlavní hrdina, oficír Sonny Bonds, který v prvopočátku neváhá a rozdává pokuty za špatnou jízdu jak na běžícím pásu. Časem však odkrývá obchod s drogami a je povýšen na detektiva v oddělení Narkotik, aby nakonec dopadl toho největšího lumpa přezdívaného Anděl Smrti a.k.a. Frank Magpie a.k.a. Jesse Bains (v EGA Jessie Bains).

Stejný je tedy i příběh samotný. Dialogy jsou sice doplněny tak, že jsou více než dvojnásobné, nicméně pokud nejste rodilý mluvčí, stejně pochopíte tak polovinu a jste opět tam, kde jste byli v "primitivním" originálu. Stejně tak ve hře zůstalo ono klasické vodění za ručičku (s ohledem na další detektivky, jako např. Laura Bow je to něco nevídaného). Pokud například dokončí Sonny jednu akci, objeví se někdo nebo něco (takový Deus Ex Machina) a určí mu akci novou. A to už jsme vlastně skoro u samotného ovládání hry.


Ovládání, grafika a zvuk

Ovládání

Hra běží na enginu Sierra Creative Interpretter (SCI) v 1.1 a má tak plnou podporu myši. S tou provádíte všechny úkony tak, jako v jiných Sierráckých adventurách té doby. Pryč jsou tedy časy vymýšlení a mlácení příkazů do parseru. Už žádné otravné "open door", "sit", "close door", pokaždé, když chcete jet autem. Vše se nyní provádí téměř na jedno kliknutí a téměř vše funguje na jedničku. Jediným nešvarem se stala manipulace se zbraní v případě zatýkaní dealerů. Jednou to bylo u zabijáka Taselliho, podruhé u dvou maníků v parku. Absolutně jsem netušil, zda mám mířit na sebe, na auto před vámi nebo na toho dealera, který v tom autě sedí. Párkrát se tak stalo, že se mi hra ukončila díky nepovolenému postupu.

Další věc, která stojí za zmínku je změna interfacu pro jízdu automobilem skrz město Lytton. V původní verzi jste klávesovými šipkami ovládali auto, které bylo v podobě 2x1 pixel a silně připomínalo malého hada v bludišti. Pokud jste zahnuli moc brzo a napálili to na chodník - smrt,  pokud jste projeli na červenou - smrt, pokud jste se střetli s jiným vozidlem - smrt.

V nové verzi mi plně myšoidní interface přišel z počátku nepřehledný, ale rychle jsem si na něho zvykl. Je totiž až moc primitivní. Pod přehledovým oknem máte jen 5 "čudlíků", které mačkáte. Prvně jsou to tři ukazatele směru (rovně, doleva a doprava) a pak je to brzda a plyn (asi automat :)). Jiné auto v protisměru nepotkáte, špatně odbočit nemůžete a jediné co musíte kontrolovat, je malá obrazovka vedle plynu. Pokud se na ní rozsvítí STOP, pak před křižovatkou musíte zastavit  -  jinak smrt. Hlášení z rádia zde vyskakuje stejným způsobem jako v původní verzi a přehledovou mapku ulic a staveb naleznete klasicky v "manuálu".

Řízení auta. Nahoře EGA, dole VGA.

Hra má také redukované dead endy. Umřít sice můžete, ale nikoliv tak, že uděláte nějakou nechtěnou chybu, která se Vám později vymstí. Typickým příkladem budiž možné opomenutí zbraně ve vězeňském trezoru. V původní verzi celkem běžná věc,  v nové verzi nemožné. Sama hra Vám totiž napoví něco ve stylu "Nebylo by lepší si prvně vyzvednou zbraň?" 

Stejný případ je i příchod do hotelu s vysílačkou. V původním dílu jste ji museli odevzdat na stanici (jinak smrt). V nové verzi se vysílačka odevzdá "sama" jakmile navštívíte sprchy. 

Překvapením byl i samotný poker v samém závěru hry. Víte, hru jsem hrál na několikrát a poslední hraní jsem chtěl mít už co nejdříve za sebou. Čekal jsem, že to nebude snadné, ale to, že nakonec vyskočí nabídka, zda chci skutečně hrát (zisk +15bodů) a nebo poker přeskočit (zisk 0bodů), to jsem opravdu nečekal. Paradoxně jsem zvolil onu druhou možnost (ačkoliv jsem jinak úchyl na takovéto minihry), oželil pár bodů a hru téměř okamžitě dohrál. Skvělá věc.


Poker. Nahoře EGA, dole VGA.

Grafika

Z hlediska grafiky hra nevybočuje ze stylu předchozího Police Questu 3. Pro tentokrát se však odmlčel Mark Crowe coby šéf designerů a své žezlo předal stejně zkušenému Jamesovi Larsenovi, se kterým se potkal právě na třetím díle. Larsen se s tím příliš neprděl a aby trošku ušetřil čas, převzal s předchozího projektu některé povedené backgroundy (policejní stanice, místní soud).

Hra běží v rozlišení 320x200 a využívá paletu 256barev. Grafika vypadá pěkně a některé scenérie, především Bert´s Park nebo Cotton Cove, je nutné pochválit dvojnásobně.


Vražda v Cotton Cove. Nahoře EGA, dole VGA.

Za zmínku stojí i další grafické detaily a rozdíly vůči EGA verzi. Díky posunutému hernímu roku (1992 vůči původnímu roku 1983) prošly největší změnou designy aut. Samotná policejní stanice také mírně nabobtnala o další patro a obecně všechno připomíná víc klasické devadesátky, a to včetně mluvy a chování NPCéček. Většina NPCéček navíc dostala do vínku povedené face-framy jako v Police Questu 3. A já si nemohu pomoci, ale u jednoho bych řekl, že jsem koukal na samotného Scotta Murphyho. 

Nevím proč, ale tento dealer drog mi strašně připomíná Scotta Murphyho.

Zvuk

Hra neobsahuje dabing (což je škoda!), nicméně zvukově, v plné podpoře Sound Blasteru, není vůbec špatná! Šéf hudby byl Mark Seibert, který do role hlavního skladatele nominoval Roberta Atesalpa, známého již z Police Questu 3 či z Leisure Suit Larryho 3. Ten se na hře skutečně vyřádil a jeho práce patří určitě k těm lepším. Hudba je gradující, postupně se měnící podle situací, do kterých se Sonny dostane a má jednoznačně tendenci Vás zaháčkovat!



Hodnocení

Remake hry Police Quest má u mě nakonec více plusů než mínusů. Na VGAčko se zkrátka hezky koukalo (některá pozadí se opravdu povedla), point & click systém fungoval téměř perfektně (až na ony scény s dealery) a já jako hráč jsem měl z hraní příjemný pocit (hrála mi příjemná hudba a umíral jsem méně často). Co víc si u adventur z devadesátek přát?

Myslím si, že se hra řadí velmi těsně ke svým předchůdcům ale i přes velmi pozitivní hodnocení to na více než 60% nevytáhne. Je to přeci jen "remake".



Další obrázky ze hry

Před policejní stanicí. Nahoře EGA, dole VGA.



První vážná akce - vražda malého překupníčka. Nahoře EGA, dole VGA.



Donuty musí být. Nahoře EGA a dole VGA.

Panička překračující maximální rychlost. Nahoře EGA, dole VGA.


Modrá místnost. Typické pro modré uniformy. Nahoře EGA, dole VGA.


Před věznicí. Nahoře EGA, dole VGA.

U poručíka Morgana - narkotika. Nahoře EGA, dole VGA.


Před hotelem Delphoria. Nahoře EGA, dole VGA.


Soukromá partička pokeru. Nahoře EGA, dole VGA.


Finále s Jass(i)e Bainsem. Nahoře EGA, dole VGA.



Finální oslavička a plány na večer. Nahoře EGA, dole VGA.



Beyond a Steel Sky

Žánr:  Adventura   - cyberpunk,  Výrobce: Revolution Software,  Distributor:   Revolution Software / Microids ,  Rok vydání:  2020    Info:...